Trnoviti put superheroja - Spajdermena

Ekskluzivnom premijerom 5. jula, u domaće bioskope se vraća jedan od najpoznatijih Marvelovih superheroja - Spajdermen, u filmu "Spajdermen: Povratak kući".

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Gettyimages
Foto: Gettyimages

Spajdermenova priča počinje davne 1962. godine kada su Sten Li i Stiv Ditko rešili da se približe tinejdžerima kreacijom junaka koji ima iste ili pak slične probleme kao i oni, ali koji povrh svega toga mora da izađe na kraj i sa natprirodnim moćima koje poseduje. Li se bavio biografijom novog superheroja i odlučio da Stiven Parker bude siroče, koje odrasta sa stricem i strinom, pohađa srednju školu i u slobodno vreme se bavi fotografijom za lokalne novine.

Na jedom od zadataka, prilikom posete naučnoj laboratoriji, Parkera ujede radioaktivni pauk i on mutira u super-snažnog tinejdžera sa paukolikim moćima. Sa druge strane, Ditko se bavio osmišljavanjem Spajdermenovog izgleda i jedna od prvih stvari koje je odlučio je da junak neće nositi čizme ili imati posebna oružja, poput prethodnih Marvelovih heroja, već će posedovati super-napredne tehnološke spravice, poput narukvica iz kojih će ispaljivati "paučinu".

Spajdermenovo lice prekrio je maskom, kako bi sakrio "dečaka u kostimu" i od njega napravio "pravog superheroja".

Spajdermen se prvi put pojavio u Marvelovoj strip-antologiji "Neverovatna fantazija br. 15", u avgustu 1962. i zbog velikog interesovanja tadašnji urednik Martin Gudman brže-bolje je odobrio samostalnu liniju stripova u kojima je Spajdermen glavni junak. Ubrzo je to postao jedan od najprodavanijih stripova svih vremena, ali pažnja tinejdžera se polako prebacila sa knjiga i stripova na televiziju.

Usledile su potom razne, mahom animirane, inkarnacije ovog superheroja koje su kulminirale animiranom serijom "Ultimativni Spajdermen" iz 2012. godine, a trenutno je u izradi osvežena verzija pod nazivom "Marvelov Spajdermen" koja bi trebalo da se nađe na malim ekranima u avgustu.

Put Spajdermena do velikog platna je ipak bio posut trnjem, jer posle ogromnog neuspeha trećeg nastavka "Supermena" iz 1983. godine, filmovi rađeni po stripu nisu bili u milosti producenata.

U drugoj polovini 80-tih godina, "Marvel" je prodao prava na Spajdermena čuvenom producentu Menajemu Golanu koji se proslavio proizvodnjom jeftinih akcionih filmova sa Čak Norisom ili Čarli Bronsonom. Golan uopšte nije imao predstavu da se radi o superheroju, već je mislio da je u pitanju horor, te je režija poverena Tobiju Huperu, reditelju "Teksaškog masakra motornom testerom".

Ideja je bila da je zli naučnik namerno ozračio Pitera Parkera i pretvorio ga u ogromnog i hipernasilnog čoveka-pauka i kada je Sten Li pročitao scenario, osim što je vikao na Golana, napisao je i novi predložak sa novim negativcem.

Film je dobio poprilično velikodušan budžet, kao potencijalni Spajdermen je pominjan tada mladi Tom Kruz, negativca bi tumačio Bob Hoskins, a tetku Mej Lorin Bekol ili Ketrin Hepburn, dok bi Piter Kašing bio dobronamerni naučnik. Međutim, usled novčanih problema koje je Golan imalo, film nikada nije snimljen.

Tokom 90-tih, Džejms Kameron je izrazio želju da radi Spajdermena, a čak je i prepravio deo prethodnog Golanovog scenarija. Kao glavni negativac pominjan je Arnold Švarceneger, ali ni ta verzija nije ugledala svetlost filmskog projektora.

Foto: Gettyimages
Foto: Gettyimages

"Marvel" je 1998. prava za Spajdermena prodao studiju "Kolumbija" i film "Spajdermen" imao premijeru u aprilu 2002. godine. Režiju je potpisao Sem Rejmi, poznat po serijalu "Zli mrtvaci" i "Ksena: Princeza ratnica", dok su glavne uloge poverene Tobiju Megvajeru i Kirsten Danst.

Film je doživeo neverovatan uspeh i snimljena su još dva nastavka, poslednji 2007. Studio je isprva želeo da snimi još tri nastavka, ali ovo nije ostvareno usled loših kritika i premale gledanosti "Spajdermena 3". Na proleće 2008. godine u bioskopima se pojavljuje "Iron Man" Džona Favroa, "Marvel studio", pod okriljem daleko većeg "Dizni studija", pravi Marvel univerzum (MCU) sa omiljenim stripskim junacima.

Tokom 2011. kompanija "Soni", u čijem je vlasništvu i studio "Kolumbija" koji poseduje prava na Spajdermena, najavila je ponovnu, osveženu ekranizaciju tog superheroja i njegovih avantura. Snimljena su dva filma koja je režirao Mark Veb, 2012. i 2014. godine, a glavne uloge su tumačili Endrju Garfild i Ema Stoun.

Nastavci usled loše gledanosti nisu snimljeni. Međutim, Marvel 2014. u javnost izlazi sa vešću da će Spajdermen postati deo Marvelovog filmskog univerzuma, kao i da će se sam lik pojaviti u MCU filmu "Kapetan Amerika: Građanski rat" 2016. godine. Ubrzo potom studio "Kolumbija" objavljuje da će publika tokom 2017. imati priliku da vidi nezavisni Spajdermen film, koji spada pod MCU kanon, a pod nazivom "Spajdermen: Povratak kući".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 38 idi na stranu