"Spajdermen: Povratak kući" u bioskopima od 5. jula

U sredu 5. jula, u domaće bioskope se vraća jedan od najpoznatijih Marvelovih superheroja svih vremena – Spajdermen, u filmu „Spajdermen: Povratak kući“! A kao i svaki pravi superheroj i ovaj ima svoju priču o postanju, koja počinje davne 1962. godine.

Podeli

Kreatori Spajdermena su Sten Li i Stiv Ditko, koji su usled sve većeg interesovanja od strane tinejdžera za stripove rešili da im se približe kreacijom junaka koji ima iste ili pak slične probleme kao i čitaoci, ali koji povrh svega toga mora da izađe na kraj i sa natprirodnim moćima koje poseduje.

Sredinom XX veka, većina tinejdžerskih superheroja je bila puki sadrug „pravom“ junaku i sva imena su se završavala sa boy (dečak). Li je rešio da svog junaka nazove „Spider-Man“ jer je želeo da heroj stari kroz strip, ali i jer je „Spider-Boy“ zvučalo pomalo... neozbiljno. Takođe, Sten se bavio i biografijom novog superheroja. Ideja je bila da je Stiven Parker siroče, koje odrasta sa dosta starijim ujkom i ujnom, pohađa srednju školu i u slobodno vreme se bavi fotografijom za lokalne novine. Međutim, na jedom od fotografskih zadataka, prilikom posete naučnoj laboratoriji, ga ujede radioaktivni pauk i Piter mutira u super-snažnog tinejdžera sa paukolikim moćima.

Sa druge strane, Ditko se bavio osmišljavanjem Spajdermenovog izgleda. Jedna od prvih stvari koje je odlučio je da junak neće nositi čizme ili imati posebna oružja, poput prethodnih Marvelovih heroja, već će posedovati super-napredne tehnološke spravice, poput narukvica iz kojih će ispaljivati „paučinu“. Takođe, Stiv je odlučio da prekrije Spajdermenovo lice maskom, jer je na taj način sakrio „dečaka u kostimu“ i od njega napravio „pravog superheroja“.

Spajdermen se prvi put pojavio u Marvelovoj strip-antologiji „Neverovatna fantazija br. 15“, u avgustu 1962. godine. Stip se prodao u toliko primeraka da je tadašnji urednik, Martin Gudman, brže-bolje odobrio samostalnu liniju stripova u kojima je Spajdermen glavni junak. Ovaj heroj je toliko zaokupio maštu generacije čitalaca da je ubrzo postao jedan od najprodavanijih stripova svih vremena.

Ali vremena se menjaju i pažnja tinejdžera se polako prebacila sa knjiga i stripova na televiziju. Spajdermen nije oklevao ni časa te je 1967. godine dobio sopstvenu animiranu seriju, da bi deset godina docnije usledila i igrana verzija pod nazivom „Neverovatni Spajdermen“. Usledile su potom razne, mahom animirane, inkarnacije ovog superheroja koje su kulminirale, takođe, animiranom serijom „Ultimativni Spajdermen“ iz 2012. godine. U izradi je i nova, osvežena verzija, ovog superheroja pod nazivom „Marvelov Spajdermen“ koja bi trebalo da se nađe na malim ekranima u avgustu ove godine.

Međutim, put ovog superheroja do velikog platna je itekako bio posut trnjem. Posle ogromnog neuspeha trećeg nastavka Supermena iz 1983. godine, superherojski filmovi rađeni po stripu nisu bili u milosti producenata. U drugoj polovini 80-tih godina, Marvel je prodao prava na Spajdermena čuvenom producentu Menajemu Golanu koji se proslavio proizvodnjom jeftinih akcionih filmova sa Čak Norisom ili Čarli Bronsonom.

Golan uopšte nije imao predstavu da se radi o superheroju, već je mislio da je u pitanju horor, te je režija poverena Tobiju Huperu, reditelju super-nasilnog i poprilično uvrnutog „Teksaškog masakra motornom testerom“. Ideja je bila da je zli naučnik namerno ozračio Pitera Parkera i pretvorio ga u ogromnog i hiper-nasilnog čoveka-pauka. Kada je Sten Li pročitao scenario, osim što je vikao na Golana, napisao je i novi predložak sa novim negativcem. Scenario je iznova napisan, a film je dobio i poprilično velikodušan budžet. Kao potencijalni Spajdermen je pominjan tada mladi Tom Kruz. Negativca bi tumačio Bob Hoskins, a tetku Mej ili Lorin Bekol ili Ketrin Hepburn, dok bi Piter Kašing bio dobronamerni naučnik. Međutim, usled novčanih problema koje je Golan imalo, film nikada nije snimljen.

Tokom 1990-tih, Džejms Kameron je izrazio želju da radi Spajdermena, a čak je i prepravio deo prethodnog Golanovog scenarija. Kao glavni negativac pominjan je Arnold Švarceneger. No, ni ova verzija nije ugledala svetlost filmskog projektora.

Kada se izvadio iz finansijskih problema u koje je upao sredinom 90-tih, Marvel je 1998. godine prava za Spajdermena prodao studiju Kolumbija. Film „Spajdermen“ je imao premijeru u aprilu 2002. godine. Režiju je potpisao Sem Rejmi, poznat kao reditelj serijala „Zli mrtvaci“ i kreator serije „Zena: princeza ratnica“, dok su glavne uloge poverene Tobiju Megvajeru i Kirsten Danst. Film je doživeo neverovatan uspeh i snimljena su još dva nastavka, poslednji 2007. godine. Studio je isprva želeo da snimi još tri nastavka, ali ovo nije ostvareno usled loših kritika i premale gledanosti „Spajdermena 3“.

Na proleće 2008. godine u bioskopima se pojavljuje „Iron Man“, Džona Favroa, koji u potpunosti menja kako su producenti, publika i kritika videli superherojski film do tog trenutka. Marvel studio, pod okriljem daleko većeg Dizni studija, pravi Marvel univerzum (internacionalno poznat kao Marvel Cinematic Universe, skraćeno MCU) u kome bioskopski posetioci mogu da vide svoje omiljene stripske junake oživljene na velikom platnu u naslovima sa prvoklasnim budžetom. Međutim, Marvel ne želi da sarađuje sa drugim studijima kojima pripadaju drugi junaci, poput „X-Mena“ koji su pod 20th Century Fox-om ili pak „Spajdermenom“ koji pripada Kolumbiji, što dovodi do toga da recimo u filmu „Avendžersi“ nema Vulverina iako je on jedan od ključnih članova, po stripu barem.

Tokom 2011. godine, kompanija Soni, u čijem je vlasništvu i studio Kolumbija koji poseduje prava na Spajdermena, je najavila ponovnu, osveženu ekranizaciju ovog superheroja i njegovih avantura. Snimljena su dva filma koja je režirao Mark Veb, 2012. i 2014. godine, a glavne uloge su tumačili Endru Garfild i Ema Stoun. Iako su, opet, planirani dalji nastavci usled loše gledanosti isti nikada nisu snimljeni.

Međutim, Marvel pravi presedan i tokom 2014. godine u javnost izlazi vest da će Spajdermen postati deo Marvelovog filmskog univerzuma, kao i da će se sam lik pojaviti u MCU filmu „Kapetan Amerika: Građanski rat“ 2016. godine. Ubrzo potom studio Kolumbija objavljuje da će publika tokom 2017. godine imati prilike da vidi nezavisni Spajdermen film, koji spada pod MCU kanon, a koji ima naziv „Spajdermen: povratak kući“.

Posle skoro 40 godina lutanja, Piter Parker se najzad vraća u svoj dom – Marvel, a u domaće bioskope od 5. jula.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 38 idi na stranu