Susret Kosova sa BG-om: "Preko svake granice - nova umetnost Kosmeta"

Trodnevni kulturno-umetnički festival "Preko svake granice" sa podnaslovom "Nova umetnost Kosmeta", počinje sutra u "Garaži" i trajaće do 29. juna.

Podeli
Foto: Youtube Screenhot/BELDOCS
Foto: Youtube Screenhot/BELDOCS

Festival organizuje Narodno pozorište u Prištini sa privremenim sedištem u Gračanici, a zamišljen je kao "susret (upoznavanje) Kosova (i Metohije) sa Beogradom (i ostatkom Srbije)", pri čemu će publici otkriti i novi prostor u Bulevaru vojvode Mišića.

Festival "Preko svake granice" biće prezentacija radova kosovskih umetnika, umetnika rođenih na Kosovu i/ili raseljenih sa Kosova, kao i umetničkih produkcija nastalih u saradnji umetnika sa Kosova i iz Beograda.

Program festivala čine produkcije Narodnog pozorišta u Prištini nastale u okviru sezone 2016/2017, naslovljene "Preko svake granice", a reč je o predstavama "Ujedinjenje ili smrt 1918", "Sestre 999" i "Bajpas Srbija", koja će 28. juna u "Garaži" imati premijeru.

"Bajpas Srbija", koprodukcija Narodnog pozorišta u Prištini i Bitef teatra, u svom podnaslovu ima "Scenski priručnik za pravilnu upotrebu Kosova i Metohije namenjen stanovništvu Srbije u užem i najužem smislu", a koncept i dramaturgiju potpisuje Milena Bogavac, dok su koautori glumci Aleksandra Cucić, Nebojša Ðorđević, Tamara Tomanović, Uroš Novović, Jelena Orlović i Jovan Zdravković.

Publika će na festivalu imati priliku da pogleda i izložbu fotografija grčkog umetnika Anastasiosa Vamvakasa koji je pratio Narodno pozorište u Prištini na turneji po gradovima u kojima se "srpska publika meri u promilima".

Biće prikazan i dokumentarni film "Pozorište iz kutuje za cipele" Predraga Radonjića koji prikazuje kako izgleda rad pozorišta proteranog iz jednog u drugi barikadama podeljeni grad, kakva je uloga umetničkog čina u etnički podeljenom društvu, kakva je profesionalna sudbina umetnika u sukobu naroda, politika i mitova i koliko je kultura potrebna izolovanim ljudima kojima su uskraćena osnovna prava.

Predviđen je i muzički program, kao i tribina "Vidovdan - dan i noć nacije" na kojoj će o Kosovu juče, danas, sutra govoriti Ljiljana Smajlović, Dragoljub Žarković, Slobodan Reljić i Borka Pavićević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 38 idi na stranu