Večeras dodela Zlatne palme u Kanu

U Kanu će večeras biti dodeljena Zlatna palma jubilarnog, 70. Međunarodnog filmskog festival za koju se takmiči 19 filmova, a nagrada će ove godine imati dijamante u znak obeležavanja jubileja manifestacije.

Izvor: Beta
Podeli
GettyImages
GettyImages

Kritičari procenjuju da su među favoritima za nagradu "120 battements par minute" (120 otkucaja u minutu) francuskog reditelja Robena Kampijoa, "You Were Never Really Here" (Nikad niste bili zaista ovde) britanske rediteljke Lin Remsi i "Nelyubov" (Bez ljubavi) ruskog reditelja Andreja Zvjaginceva.

Pored nagrade za najbolji film, biće nagrađeni i glumci i glumice. Među favoritima su Hoakin Feniks, Robert Paterson i Žan-Luj Trentinjan, a od glumica Dajen Kruger, Vasilina Makovceva i Marijana Spivak.

Predsednik žirija, španski reditelj Pedro Almodovar, danas je zajedno sa ostalim članovima žirija na nepoznatoj lokaciji i tokom celog dana će razmatrati kome da dodele Zlatnu palmu.

Zlatna palma, koja će ove godine imati 167 sitnih dijamanata, nalazi se u dobro čuvanom sefu juvelirnice i predaje se žiriju u najvećoj tajnosti i pod velikim obezbedenjem neposredno pre uručenja.

U okviru festivala u subotu je dodeljena nagrada u sekciji "Izvestan pogled" (Un ceratin regard), koja je pripala iranskom reditelju Muhamedu Rasulofu za ostvarenje "Čovek od integriteta".

Dodeljena je i Kvir palma, nezavisna nagrada za film koji se bavi pitanjima LGBT populacije. Tu nagradu je ove godine osvojio film "120 otkucaja u minutu", koji je u konkurenciji i za Zlatnu palmu.

Nagradu Kanskog festivala prošle godine dobio je britanski reditelj Ken Louč za ostvarenje "Ja, Danijel Blejk", socijalno angažovanu dramu o borbi nezaposlenog čoveka da dobije socijalnu pomoć.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 41 idi na stranu