“Srpski film ni po čemu ne zaostaje za svetom“

U Kanu će sutra biti dodeljena Zlatna palma 70. Međunarodnog filmskog festivala za koju se takmiči 19 filmova, a u nagradu će ove godine biti ugrađeni dijamanti u znak obeležavanja jubileja manifestacije.

Izvor: B92
Podeli

N​a ovogodišnjom festivalu prikazano je oko 50 filmova, a među njima je bilo nekoliko filmova iz Srbije.

Jedan od njih je i film Rekvijem za gospođu J, reditelja Bojana Vuletića, koji je danas i gost vesti B92.

Bojane, film je prikazan van takmičarskog programa, kakve su bile reakcije franucuske publike?

Moj film je bio prikazan u okviru programa “Esid trip“, koji je osnovalo Udruženje francuskih reditelja sa ciljem da promoviše filmove. Važno je napomenuti da je prvi put nakon 15 godina osnovan još jedan potprogram sa ciljem da se fokusira samo na jednu zemlju. Ove godine je odlučeno da to bude Srbija.

Tvoj film nije jedini srpski film prikazan u Kanu ove godine, Skupljači perja prikazan je u okviru programa Kanski Klasici, i Olivera Katarina je prisustvovala projekciji...Kako Evropa vidi u ovom trenutku srpski film?

Reakcija na moj film je bila dosta dobra. Sala je bila puna, ljudi su znatiželjno postavljali pitanja u vezi sa političkom i ekonomskom situacijom u Srbiji, a mi smo uspeli da ostvarimo brojne kontakte, čemu u suštini najviše i služe festivali.

Gde smo mi u odnosu na evropsku filmsku produkciju, šta su najveći problemi srpskog filma?

Mi nismo toliko loši kao što se misli, tj. tako loši kao što mislimo o sebi. Potpisan je bilateralni odnos izumeđu Filmskog centra Srbije i Filmskog centra Francuske da se unapredi saradnja u kinematografije. To podrazumeva borbu protiv piraterije, odnos dve kinoteke i neki opšti razvoj u narednim godinama koji će pomoći da se naša kultura približi francuskoj kulturi.

Da li misliš da možemo ponovo da dođemo do zlatnih dana jugoslovenskog filma?

Apsolutno. Ni po čemu ne zaostajemo za Evropom i svetom, čak nam sve godine koje su iza nas daju vrstu kapitala da možemo da pričamo o ozbiljnim temama, u raznim žanrovima, što je i bilo prepoznato i ove godine.

Da li se u Kanu, s obzirom na aktuelna dešavanja, pretnje od terorističkih napada, oseća napetost pojačano prisustvo policije....strah kod ljudi?

Straha nema, ali je prisustvo policije vrlo primetno. Zvezde imaju svoj neki protokol i bezbednosnu proceduru, ali mi takozvani ’obični ljudi’ prolazimo tri-četiri kruga obezbeđenja da se vidimo sa svojim kolegama na srpskom štandu. Te stvari se dešavaju, Kan je jedan od najkulturnijih događaja u svetu, tako da je normalno da postoji ta neka vrsta predostrožnosti.

Rekvijem već ima niz priznanja u Srbiji, ali i uspehe na međunarodnom filmskom planu, da li ga očekuju novi festivali? Spremaš li već neki novi film, kakvi su ti planovi?

Imam običaj da kažem da je film, kada ga završite, kao neko malo dete koje pošaljete u zabavište. On ide svojim tokom i distributeri vode više računa o tome, a nas svakako očekuju festivali u Moskvi, Montrealu, Kopenhagenu, Karlovim varima... Trenutno sa prijateljima radim na nekim novim scenarijima, tako da u budućnosti možemo da očekujemo i neki novi film.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 41 idi na stranu