Smotra arheološkog filma u Jugoslovenskoj kinoteci

Projekcija ruskog ostvarenja "Poluostrvo sa blagom" u Jugoslovenskoj kinoteci otvoriće 18. izdanje Međunarodne smotre arheološkog filma u organizaciji Narodnog muzeja iz Beograda.

Izvor: Tanjug
Podeli

Ogranizaciju festivala pomogli su amabasade Rusije, Kipra, Poljske, Slovačke, Belgije, kao i kulturni centri Italije, Španije i Helenski fond za kulturu.

Na smotri će biti prikazano 27 filmova iz deset zemalja. Operastivna direktorka festivala Gordana Grabež zahvalila se Jugoslovenskoj kinoteci na pomoći u organizovanju ovako važnog festivala.

"Zahvalnost dugujem i partnerima iz kulturnih centara i ambasadama.Od kada je 1998 godine prvi put organizovana u Narodnom muzeju, Smotra nije menjala kompozicijski okvir i tako je do danas ostalo. Volela bih kada bi naše kolege arheolozi-istraživači bili u prilici da nam više pomognu oko organizacije festivala, kazala je Grabež.

Filmovi koje će publika imati prilike da vidi su uglavnom novosti i reportaže ali i obrazovna ostvarenja koja koja predstavljaju važna otkrića, izuzetna prošlosti i različitih civilizacijskih perioda.

Većina filmova je prikazana na važnim festivalimja u Italiji, Španiji i Grčkoj.

Dva filma iz Srbije biće prikazana na festivalu i to "Dome, slatki trapezoidni dome" Nenada Popovića i "Drevna staništa u srednjem toku reke Kolubare" Aleksandra Todorovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 44 idi na stranu