Izložba "Portugalski film" u Kinoteci

U Jugoslovenskoj kinoteci sutra će biti otvorena izložba "Portugalski film" koja prikazuje period dug više od jednog veka te kinematografije.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

Izložbu će otvoriti ambasador Portugala Augušto Pejšoto, a zatim će biti prikazan film "Florbela" (Visente Alveš du O, 2012) u kojem se, upravo na Svetski dan poezije, predstavlja životna priča velike portugalske pesnikinje Florbele Ešpanke.

Istorija portugalskog filma obeležena je značajnom različitošću i periodima velike vitalnosti, pogotovo od zaokreta ka modernom filmu šezdesetih godina i demokratske tranzicije 1974. godine, ističu iz Kinoteke.

Kroz različite celine izložba predstavlja najvažnija ostvarenja velikana portugalskog filma kao što su Paulo Roša, Manoel de Olivejra, Pedro Košta, Migel Gomeš i drugi.

U sredu, 22. marta biće prikazan film "Misterije Lisabona - šta bi turista trebalo da vidi" (Žoze Fonseka i Košta, 2009) koji u formi turističkog vodiča kroz prestonicu predstavlja svojevrstan omaž delu najvećeg portugalskog pesnika 20. veka, Fernanda Pesoe.

Izložba se može pogledati do 30. marta.

Prati B92 na Viberu

Film/TV

"Da je Bregzit film, bio bi triler"

Da je Bregzit film, bio bi s neizvesnim krajem, a profesionalci u svetu filma bi voleli da nije ni "snimljen", ali je i takav u centru pažnje razgovora producenata i reditelja iz Evrope i Velike Britanije na 70. Međunarodnom filmskom festivalu u Kanu, prenosi agencija AFP.

Film/TV nedelja 21.05. 14:41 Komentara: 0

Počinje 10. Španski metar

Deseta proslava sedme umetnosti na španskom jeziku, festival "Španski metar", počinje večeras u Jugoslovenskoj kinoteci, ciklusom u čast slavne španske glumice i pevačice Ane Belen.

Film/TV nedelja 21.05. 09:19 Komentara: 0
strana 1 od 1415 idi na stranu