Dragulji Baltika na 23. Festivalu evropskog filma Palić

Kinematografija u fokusu po prvi put ove godine je regija, i to Baltik, pa će posetioci predstojećeg 23. Festivala evropskog filma Palić imati prilike da je upoznaju kroz nekoliko selekcija, uključujući “Baltik u fokusu”, igrane, dokumentarne i animirane filmske dragulje iz Litvanije, Estonije i Letonije.

Podeli

Ove tri Baltičke države sarađuju na regionalnom nivou u nekoliko oblasti među kojima je i kinematografija. Njihova saradnja datira od građanskih pokreta za nezavisnost od Sovjetskog Saveza sredinom osamdesetih koja je kulminirala spektakularnim događajem nazvanim Baltički put, kada se oko dva miliona ljudi uhvatilo za ruke i stvorilo lanac dug 600 kilometara od Talina, preko Rige do Viljnusa tokom 1989. godine. Sve tri zemlje na filmskom tržištu često nastupaju zajedno u cilju jače vidljivosti, razvijajući modele koprodukcije neohodne za unapređenje kvaliteta i hvatanja u korak sa izazovima savremene filmske industrije.

Kinematografije ove tri zemlje su tradicionalno bile zastupljene na Paliću, gotovo u svim selekcijama i posebno predstavljanje vodećih autora nije potrebno. Nagrade u programu “Paralele i sudari” su osvajali estonski autori Kadri Kousar sa filmom “Magnus” (2007), Veiko Ounpu za “Iskušenja Svetog Antonija” (2010) i “Free Range – Balada o prihvatanju sveta” (2014), Rainer Sarnet za film “Idiot” (2012), kao i litvanska rediteljka Kristina Buožite za ostvarenje “Nestajući talasi” (2012). Prikazivani su filmovi Litvanca Šarunasa Bartasa, Estonca Rainera Sarneta, Letonca Aika Karapetiana, dokumentariste Jaka Kilmija, kao i inovativni animirani i kratki filmovi u programu Mladi duh Evrope.

U okviru ovogodišnjeg 23. izdanja FEF Palić biće predstavljeni savremeni autori, restaurisani klasici, kao i izbor kratkih i animiranih filmova po kojima je ova regija poznata na filmskoj sceni. U Glavnom takmičarskom programu biće prikazan letonski film “Ja sam ovde”, debitantski film Renarsa Vimbe nagrađenog Kristalnim medvedom na ovogodišnjem Filmskom fetstivalu u Berlinu.

Sangailino leto (Foto: FEF Palić)
Sangailino leto (Foto: FEF Palić)

U programu posvećenom kinematografiji Baltičkih zemalja biće predstavljena dva nova estonska filma i to debitantski “The Days That Confused” (r: Triin Ruumet) i novo ostvarenje rediteljke Kadri Kusar “Mama”. Iz Litvanije stiže film “Sanagailino letorediteljke Alante Kavaite nagrađene na Sandensu prošle godine za najbolju režiju, te dokumentarac pod naslovom “Kada razgovaramo o KGB-u” (r: Maxì Dejoie, Virginija Vareikyte). Letonija će u programu biti predstavljena filmom “Zoravišestruko nagrađivane rediteljke Leile Pakalnjine, a u okviru programa “Baltik u fokusu” i izbor duhovitih, kratkih i animiranih filmova iz sve tri baltičke zemlje.

Program Mladi duh Evrope prikazuje muzički dokumentarac o improvizovanoj i eksperimentalnoj tradiciji Estonije u filmu “Improvizovano”, kao i animirani film “Život sa Hermanom H. Rotom”. U okviru predfestivalskog programa “Klasici na trgu” biće prikazan film letonskog dokumentariste Franka Herca “Bilo jednom sedam Simeona” (1989) o sedmorici braće džez muzičara uzrasta od pet do dvadeset godina koji su zajedno sa majkom 1988. godine oteli putnički avion u želji da napuste Sovjetski Savez.

Na gradskom trgu u Subotici biće prikazan i litvanski klasik “Osećanja” (1968) i estonski naučno-fantastični film “Hotel Kod izgubljenog alpiniste” (1979) prema kultnom romanu braće Strugacki.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 35 idi na stranu