Proglašeni dobitnici počasnih Oskara

Režiser Spajk Li i glumice Đina Roulands i Debi Rejnolds dobiće počasne Oskare za svoje filmske karijere, saopštila je Američka akademija za film koja dodeljuje ove prestižne filmske nagrade.

Izvor: Tanjug
Podeli

Li i Roulandsova dobiće počasnog Oskara, dok će Debi Rejnolds biti uručena humanitarna nagrada "Džin Hersholt". "Proslavićemo njihova dostignuća znajući da će njihovo delo u koje je uložena strast, posvećenost i želja da se pozitivno utiče obogatiti i generacije koje dolaze", navela je predsedavajući Akademije Šeril Bun Ajsaks.

Nagrade će im biti uručene 14. novembra na godišnjoj ceremoniji Akademije. Li (58) postao je poznat kao nezavisni režiser filmova "Malkom X" i "Do The Right Thing" i dva puta je nominovan za Oskara uključujući i nominaciju za najbolji dokumentarac "4 Little Girls". Li je i vatreni zagovornik većih prava i mogućnosti crnaca na filmu.

Roulands (85) je tokom karijere od gotovo sedam decenija igrala u 40 filmova uključujući i klasike "Žena pod uticajem" i "Glorija" koje je režirao njen suprug Džon Kasavetis i za koje je bila nominovana za Oskara.

Rejnolds (83) je postala poznata ulogom u mjuziklu iz 1952. "Pevanje na kiši". Bila je nominovana za Oskara za "The Unsinkable Molly Brown". Osnivač je humanitarne organizacije Thalians.

Raniji dobitnici počasnih nagrada Akademije su Stiv Martin, Loren Bakal, Robert Redford, dok su dobitnici humanitarne nagrade Anđelina Džoli, Elizabet Tejlor i Opra Vinfri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 35 idi na stranu