Udruženje filmskih umetnika protiv prodaje Avala filma

Udruženje filmskih umetnika Srbije pozvalo je danas da se, uz filmski fond Avala filma, od prodaje sačuvaju i potom revitalizuju i drugi resursi Avala filma kako bi opstali kao tehnička baza srpskog filma i kinematografije.

Izvor: Tanjug
Podeli

Prodaja Avala filma, za koji je proglašen bankrot zbog nemogućnosti da izmiruje dospele obaveze, zakazana je za 22. april.

Jugoslovenska kinoteka pozvala je da se filmski fond Avala filma izuzme od unovčavanja, budući da je oglašenom prodajom tog preduzeća obuhvaćena i prodaja producentskih i drugih prava a brojnu kulturni radnici pozvali su da se to preduseće nacionalizuje i daje na raspolaganje Kinoteci.

Udruženje filmskih umetnika Srbije podsetilo je danas širu kulturnu javnost da namera države da proda Avala film nije novijeg datuma, da je takvih pokušaja bilo i ranije.

Samo pukom slučajnošću, odnosno zbog svoje zamršene vlasničke strukture, ovo preduzeće do sada je izbeglo sudbinu Beograd filma, kao i Dunav filma, koji su u procesu "pljačkaške privatizacije“ na neslavan i žalostan način nestali sa kulturne mape Srbije, navode iz UFUS-a.

Zbog toga Udruženje filmskih umetnika Srbije ukazuje sada, kao što je to činilo i pre deset godina prilikom pokušaja prve prodaje Avala filma, ali i pre četiri godina kada je ovo preduzeće otišlo u stečaj, da svi modaliteti transformacije i spasa Avale filma ni izdaleka nisu iscrpeni, zapravo o njima se na kreativan i odgovoran način nikada i nije javno razgovaralo.

Upravo zbog toga je u ovome trenutku nedovoljno boriti se za spas, izuzeće iz prodajne mase, samo filmskog fonda Avale filma, nego još uvek ima opravdanog razloga da se ako ne u celosti, onda bar pojedini resursi Avale filma najpre sačuvaju od prodaje, a kasnijim transformacijama vlasničke strukture akcionarskog vida (gde bi država zadržala većinski deo akcija) i malim ulaganjima ti resursi revitalizuju i samim tim opstanu kao tehnička baza srpskog filma i kinematografije.

Kao najoptimalniji vid ove transformacije Udruženje filmskih umetnika Srbije je još 2011. godine predlagalo da se ispitaju sve zakonske i druge mogućnosti pripajanja dela resursa Avale filma Filmskom centru Srbije, ustanovi preko koje se i inače odvija budžetsko finansiranje kinematografije u Srbiji a koje je i samo u permanentnom provizorijumu (sa direktorom u v.d. statusu od svog osnivanja 2005. do danas).

Na ovaj način bi postojanje Filmskog centra Srbije bilo dodatno osmišljeno a što je najvažnije proizvodnja filma bi u Srbiji na taj način manje koštala.

Novac koji država Srbija odvaja za kinematografiju više se ne bi odlivao van zemlje, što se sada čini, zbog nepostojanja tehničkih uslova za završnu obradu filma u nas, nego bi ostajao u zemlji. Da ne govorimo o mogućnostima dalje zarade u pružanju usluga stranim koprodukcijama itd, navodi UFUS.

Ali sve ovo zahteva, pre svega, institucionalno angažovanje Ministarstva kulture Republike Srbije, koje nažalost sebe proglašava nenadležnim po ovom pitanju, što je u formalnom smislu možda i tačno, ali čije je angažovanje ovde, suštinski više nego neophodno, zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 37 idi na stranu