Nagrade na kraju 62. Festivala dokumentarnog filma

Svečanim proglašenjem i uručenjem nagrada sinoć je u velikoj sali Doma sindikata završen 62. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma (BFDKF).

Izvor: Tanjug
Podeli

U domaćoj selekciji žiri je nagradio za najbolji dugometražni dokumentarni film "Logbook Serbistan" Želimira Žilnika, a u kategoriji srednjemetražni dokumentarni film "U mraku" Gorana Stankovića.

U kategoriji kratkog metra nagrađeni su za najbolji dokumentarac "Koreni zla" Želimira Gvardiola, igrani film "Crtani" Dušana Babića, animirani "Joy & Joy" Đuzepea Belavije, studentski - "If i had it my way i would never live" Marka Grbe Singa, eksperimentalni "Veče uz radio" Miloša Tomića. Specijalno priznanje žiri je dodelio Puriši Đorđeviću za film "Čedo, oženi me!".

Strukovne nagrade dobili su za režiju "Drugo ime za slobodu" Slađana Topalović Nestorović, za scenario "Restart" Dejan Petrović, montažu "Okean" Nikola Dragović, Milan Jakonić i Tamara Drakulić, fotografiju "Gadan sapun" Miladin Čolaković, produkciju "Cveće zla" Sabolč Tolnai, dizajn zvuka "Anplagd" Aleksandar Protić i za muziku "Marijina epizoda" Aleksandar Rančić.

U regionalnoj selekciji žiri je nagradio za najbolji dugometražni dokumentarni film "Potrošeni" Boruta Šeparovića, a srednjemetražni dokumentarni "Pravi čovek za kapitalizam" Dušana Moraveca. U kategoriji kratkog metra nagrađeni su za dokumentarni film "Eoha" Vladimira Perovića, igrani "Šetač" Filipa Mojzeša, animirani "Levitacija" Marka Meštrovića, studentski "Neki od nas" Anje Kavić, eksperimentalni "Amnezijak na plaži" Dalibora Barića.

Strukovne nagrade dobili su za režiju - "Goli" Tiha Klara Gudac, scenario - "Ljubavna Odiseja" Tatjana Božić i Aleksander Goekjian, montažu - "Naslovnica" i "Rakijaški dnevnik" Damir Čučić, fotografiju - "Rakijaški dnevnik" i "Autofokus" Boris Poljak, produkciju - "Goli", "Prolaz za Stelu" i "Ljubavna odiseja" Nenad Puhovski.

Posebno priznanje za produkciju dobili su Vera Robić Škarica i Hrvatski filmski savez, nagradu za dizajn zvuka - "Amnezijak na plaži" Tomislav Babić i za muziku - "Rakijaški dnevnik" Goran Štrbac.

U međunarodnoj selekciji debitantskih dugometražnih dokumentaraca nagradu za najbolji film dobio je "15 ćoškova sveta" Zuzane Solakievič, a specijalno priznanje "Vreme za dremku" Karoline Plat.

Odluke o nagradama donela su tri žirija - za domaći program Milan Vlajčić, Nevena Matović i Goran Radovanović, za regionalni Dubravka Lakić, Snežana Ivanović i Mladen Đorđević, a za međunarodni Andrea Rajter, Goran Terzić i Vladan Petković.

Na osnovu glasanja gledalaca, nagradu publike dobio je film "Goli" rediteljke Tihe Klare Gudac. Od 23. marta prikazano je 96 filmova u takmičarskom i više desetina u pratećem programu, koje su odabrali novi umetnički direktor Mladen Matičević i članovi Odbora festivala - Igor Toholj, Bogdan Petković, Petar Jakonić i Stevica Živkov.

Predsednik Odbora BFDKF-a je zamenik gradonačelnika Beograda Andrija Mladenović. Novi koncept se oslanja na slavne dane ovog festivala i podrazumeva povratak u program svih formi dokumentarnog filma, a pre svega dugometražnog i srednjemetražnog.

To je privuklo pažnju publike, koja je pratila festival u znatno većem broju nego nekoliko prethodnih godina. Na festivalu je organizovano i nekoliko pratećih programa. Pored četiri sale Doma sindikata, projekcije su održavane u bioskopu Fontana i Domu kulture Studentski grad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 41 idi na stranu