"Najkraći dan" u slavu kratkometražnog filma

''Filmkultura'' poziva ljubitelje filma na proslavu Svetskog dana kratkog filma i celodnevno uživanje u ovoj formi sedme umetnosti. ‘’Najkraći dan’’ - 21. decembra, u 11 gradova u Srbiji.

Izvor: B92
Podeli

Pored Beograda (Dom omladine Beograda, Dvorana kulturnog centra Beograda), ovogodišnji ''Najkraći dan” biće održan u još deset gradova širom Srbije - Šabac, Arilje, Gornji Milanovac, Novi Sad, Vrnjačka Banja, Leskovac, Niš, Negotin, Smederevo, Pančevo.

“Najkraći dan” je jednodnevna manifestacija posvećena kratkometražnom filmu koju “Filmkultura” organizuje u saradnji ustanovama kulture - partnerima, a uz podršku Ministrstva kulture i informisanja, Filmskog centra Srbije, Sekretarijata za kulturu Grada Beograda i Doma omladine Beograda. Održava se 21. decembra, na najkraći dan u godini, koji je zbog svoje simbolike proglašen za Svetski dan kratkometražnog filma, te se kao takav obeležava širom Evrope i sveta u cilju afirmacije ove filmske forme.

Celodnevni program u Domu omladine Beograda 2014. godine obuhvatiće filmsku radionica za srednjoškolce (koju vodi reditelj Stefan Arsenijević), obrazovni program u obliku kreativne filmske radionice za niže osnovce, projekcije domaćih kratkometražnih filmova, selekciju filmova sa konkursa “Najkraći dan”, tribinu na temu angažovanog filma, kao i selekciju nemačkih kratkometražnih filmova po izboru Goethe Instituta.

Najbolji filmovi održanog konkursa na temu najkraćeg dana u godini biće prikazani u Domu omladine Beograda u okviru manifestacije ''Najkraći dan'', a pobednika, koga će odabrati publika, očekuje nagrada fotoaparat Canon IXUS 135. ''Filmkultura'' poziva ljubitelje filma da dođu tog dana i podrže film koji im se najviše dopada. Za ovaj događaj izrađen je merač aplauza koji će na osnovu broja decibela presuditi kome će biti uručena vredna nagrada.

Program u Dom omladine:

10.00 - 12.00 MALI FILM

(Obrazovni program u obliku kreativne filmske radionica za niže osnovce)

12.00 - 13.00 PRAVI MALI FILM

(Projekcija filmova dečijeg stvaralaštva snimljenih u okviru radionica

“Mali film” iz 10 gradova Srbije)

11.00 – 14.00 KRATKA ŠKOLA KRATKOG FILMA

(Filmska radionica za srednjoškolce, koju vodi reditelj Stefan Arsenijević)

14.00 - 16.00 ELDORADO

(Selekcija domaćih filmova koji koketiraju sa američkim filmskim žanrovima)

16.30 - 18.15 JUTOPIJA

(Selekcija domaćih filmova – jedan pogled filmskih stvaralaca na istoriju ovih prostora)

18.30 - 20.00 JUTOPIJA ILI KAKO SU ME IZDALI SOPSTVENI IDEALI

- TRIBINA

20.00 - 21.30 NAJKRAĆI DAN U 3 MINUTA

(selekcija filmova sa konkursa “Najkraći dan”)

21.30 - 23.30 FILM AB – Selekcija Goethe Instituta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 43 idi na stranu