Kina: Parodija o Kimu posledica "kulturne arogancije"

Kineski državni mediji oštro su danas kritikovali američku parodiju o Severnoj Koreji kao posledicu "bezosećajne kulturne arogancije", ističući kao pogrešno da se američki filmski stvaraoci izruguju severnokorejskom lideru Kim Džong-unu.

Izvor: Tanjug
Podeli

Poruke iz Kine stižu u trenutku kada SAD upozoravaju Severnu Koreju da bi mogla da se suoči sa posledicama zbog hakerskog napada na holivudski studio "Soni pikčers", zbog filma "Intervjuu", koji je razgnevio Pjongjang, preneo je AFP.

Američki film "Intervju" je komedija o zaveri Centralne obaveštajne agencije (CIA) da izvrši atentat na severnokorejskog lidera.

"Intervju' koji se izruguje lideru neprijatelja SAD, ne predstavlja ništa čime bi Holivud i američko društvo mogli da se ponose", piše u uvodniku kineski list "Global tajms", koji ima veze sa vladajućom Komunističkom partijom.

"Amerikanci uvek veruju da mogu da napadaju lidere drugih država jer su slobodni da kritikuju i ismevaju svoje državne lidere", navodi kineski list.

"Bez obzira kako američko društvo gleda na Severnu Koreju i Kim Džong-una, Kim je i dalje lider zemlje. Nečasno izrugivanje Kimu samo je posledica bezosećajne kulturne arogancije", dodaje list.

"Soni pikčers" je odustao od puštanja filma u svetlu pretnji anonimnih hakera, za koje se veruje da su povezani sa Severnom Korejom, koji su podsetili na terorističke napade na SAD 11. septembra 2001, u pretnjama upućenim bioskopima koji bi film prikazivali.

Soni traži način da objavi kontroverzni film

Filmska kompanija "Soni pikčers" je saopštila da pronalazi alternativne načine da objavi svoj satirični film "Intervju", od čije je premijere odustala nakon velikog sajber-napada za koji Zapad okrivljuje Severnu Koreju.

U saopštenju se navodi da ta filmska kuća "istražuje alternativne načine za objavljivanje filma na drugoj platformi", kao i da se od premijere na Božić 25. decembra odustalo samo zbog toga što su bioskopi odbili da ga prikazuju zbog zabrinutosti za bezbednost gledalaca, preneo je britanski BBC.

Američki predsednik Barak Obama ocenio je sinoć na svojoj godišnjoj konferenciji za štampu da je kompanija "Soni" pogrešila što je povukla satirični film "Intervju" o Severnoj Koreji posle pretnji anonimnih hakera.

"Imam razumevanje za probleme sa kojima se oni suočavaju. Imajući to u vidu kažem da jesu napravili grešku. Ne možemo da budemo društvo u kojem neki diktator može da nameće cenzuru ovde u SAD", rekao je Obama.

Izvršni direktor i predsednik upravnog odbora "Sonija" Majkl Linton je za CNN izjavio da kompanija nije pogrešila što je odustala od objavljivanja filma.

"Nismo podlegli pritiscima, nismo digli ruke i nismo se povukli", istakao je Linton.

"Soni" je saopštio da je odluka da se film ne nađe u bioskopima na Božić doneta na osnovu "odluke vlasnika većine bioskopa u SAD da ne prikazuju film".

"Nismo imali izbora. Mi se, međutim, ipak nadamo da će svi oni koji budu želeli da vide ovaj film imati priliku da ga vide", stoji u saopštenju.

Film "Intervju", komedija koja prikazuje izmišljenu zaveru CIA za ubistvo lidera Severne Koreje Kim DŽong-Una, trebalo je da započne svoj bioskopski život 25. decembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 43 idi na stranu