Prvi srpski 3D "Peti leptir" premijerno u Beogradu

Premijera prvog srpskog 3D filma "Peti leptir", prema istoimenom romanu Uroša Petrovića u režiji Milorada Milinkovića, biće održana 23. decembra u Sava centru.

Izvor: Tanjug
Podeli

Reditelj je danas, posle novinarske projekcije u bioskopu "Roda", izjavio da je imao sreću da dobije poziv, koji su prethodno neke njegove kolege odbile, za ovaj projekat, modernu bajku i fantastiku namenjenu deci i mladima, što je kod nas veoma redak žanr.

Autor više uspešnih komedija ("Mrtav 'ladan", "Potera za Sreć(k)om)") priznao je da mu je najveći izazov bio da radi bajku u žanru kojeg u srpskoj kinematografiji nije bilo još od "Čudotvornog mača" Voje Nanovića.

Tu sve mora da izgleda lako, a upravo je to najteže postići. Ipak, nije bilo problema jer sam u ovoj našoj situaciji kada se ne snima puno mogao da dobijem najbolje glumce, a zadovoljan sam što su i deca odlično uradila svoje uloge, dodao je Milinković.

On je rekao da im je popularni pisac Petrović dao slobodu u radu, ali je imao uvid u scenario, koji je pisala mlada Sara Radojković, davao dobre predloge i pomogao u nalaženju predivnih lokacija na Tari.

Film je sniman na lokacijama u Beogradu i na Tari tokom jula i avgusta.

Glavne odrasle likove igraju Tanja Bošković, Mihajlo Janketić i Marko Nikolić, a mlade iz doma za nezbrinutu decu igraju, prvi put na filmu, Ognjen Orešković, Petar Racić, Marija Radojković, Mihajlo Milidragović.

U ansamblu su i Jelena Đukić, Ljubomir Bandović, Goran Radaković, Nikola Vujović. Kuriozitet je da se pojavljuju i Lana Karaklajić, ćerka Tanje Bošković, Marko Janketić, sin Miše Janketića i Mina Nikolić, ćerka Marka Nikolića.

Kao u svakoj bajci, reč je o arhetipskoj borbi između dobra i zla, ali i o susretu glavnih junaka sa dobrim i zlom u sebi. Priča sa elementima avanture i mitologije vodi publiku u magični svet do granice onostranog.

Upotreba 3D tehnologije, prvi put u srpskom filmu, dobila je opravdanje zbog spektakularnih pejzaža planine Tare i velike pažnje posvećene scenografiji. Direktor fotografije je Miodrag Trajković.

Tanja Bošković, čiji bi se lik mogao opisati kao dobra i mudra vila, istakla je da je oduševljena Petrovićevom knjigom i da je presrećna jer je doživela da vidi film svojih snova, uzbudljiv i prelep film koji je 20 santimetara iznad zemlje, odvajajući nas od blata i đubreta svakodnevice.

Janketić je rekao da je retko sa većim zadovoljstvom i lepšim osećanjem igrao neku ulogu, mada je njegov lik najveća zloća, jer su i literatura i vizija reditelja ponudili mogućnost da se malo podignemo od zemlje i pogledamo svet drugim očima.

Projekat je realizovan privatnim sredstvima. Producent Slavoljub Gnjatović priznao je da su ga svi pitali "da li je normalan?", ali je našao koproducenta koji je uložio u opremu.

Zacrtali smo cilj, nismo hteli da čekamo u redu za pare i nismo se pokajali. Cilj je bio da napravimo nepretenciozan film koji će publika voleti i da izađemo iz srpskog mejnstrima koji gubi publiku zbog dominacije hermetičnog, art filma. Važno je i to što smo uspeli da pomerimo tehničke standarde u domaćoj kinematografiji, istakao je on.

Premijera u Sava centru biće prva 3D projekcija u najvećoj beogradskoj dvorani. SC ne poseduje odgovarajuću 3D opremu, pa će posebno za ovu priliku biti postavljeno veliko platno od 200 kvadratnih metara i snažni 4K projektor, a ozvučenje će biti dodatno pojačano.

Sledi premijera u Novom Sadu 24. decembra. Zatim će i gledaoci van većih gradova biti u prilici da vide ovaj film u 3D verziji posredstvom mobilnih 3D projektora širom Srbije, najavila je "Art vista".

Roman "Peti leptir" objavila je beogradska Laguna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 43 idi na stranu