Premijera Nolanovog filma "Interstelar" 6. novembra

Novo ostvarenje reditelja Kristofera Nolana "Interstelar" stiže 6. novembra u srpske bioskope, najavio je distributer "Blic film i video".

Izvor: Tanjug
Podeli

Ovaj epski naučno-fantastični film obiluje scenama koje samo svojom vizuelnom pojavom bude emocije kod gledalaca, prikazujući međuzvezdana prostranstva u svoj raskoši.

Glavne uloge igraju Metju Mekonahej i En Hetvej, a priča vodi gledaoce u ogromne nepoznanice kosmosa i vremena i u bespuća ljudske duše.

Autor izuzetnih filmova kao što su Inception, Betmen trilogija, Prestiž, Memento..., ne prihvata lako tehničke inovacije u produkciji, te svaku novu tehnologiju koristi sa pažnjom i opravdano. Ni "Interstelar" nije izuzetak. Sniman u skupoj IMAX tehnologiji velikog formata film je grandiozan i na veristički način dočarava prostranstvo kosmosa, navodi se u najavi.

Nolan odbija da snima u kontroverznoj 3D tehnici i ne podržava upotrebu digitalnih kinematografskih kamera, te je "Interstelar" kao i drugi njegovi filmovi snimljen na standardnoj 35 milimetarskoj traci, što se u finalnom proizvodu i vidi.

Lokacije za snimanje su bile realne (bez kompjuterske animacije) i egzotične - od hladnih predela Islanda, preko Alberte u Kanadi, do sparina kukuruznih polja Kalifornije. One u filmu dočaravaju putovanje istraživača od klaustrofobične Zemlje do beskrajnog svemira.

Glumci su posebno išli na treninge u NASU kako bi usvojili na pravi način ponašanje kosmonauta u bezgravitacionom prostoru.

Kao direktor fotografije angažovan je Hojt Hojtema, s obzirom da je omiljeni Nolanov snimatelj Voli Fister bio zauzet oko svog rediteljskog prvenca "Transcedence".

Poznato je da se u filmskoj industriji prvo kreiraju "live action" scene (sa živim glumcima), ali je Nolan insistirao da se za "Interstelar" prvo završe vizuelni efekti koji su na lokacijama projektovani na velika platna umesto da glumci u studiju glume ispred "green screen-a".

Na ovaj način, po rečima Mekonahija, uspostavljena je verodostojna interakcija glumac - prostor.

Takođe, u studiju su napravljeni pravi modeli tri spejs šatla u kojima se dešava radnja. Enterijeri šatlova Rendzer, Enđurans i Lender pravljeni su u prirodnim veličinama, sve u cilju visokog realizma.

Scenario su pisali Džonatan i Kristofer Nolan. Grupa istraživača koje predvode pilot astronaut Kuper (Mekonahi) i naučnica Bren (Hatvej) zaputila se u potragu za novim staništem za ljudsku vrstu jer Zemlja gubi svojstva neophodna za ljudski život, a ljudi na njoj je sve manje.

Jedine planete iole prihvatljive za ljudske kolonije nalaze se daleko izvan sunčevog sistema i do njih je moguće doći jedino uz pomoć crnih rupa, ali niko nije siguran šta se tačno nalazi na drugoj strani. Istraživači ostavljaju svoje porodice na Zemlji i kreću u nepoznato u plemenitoj želji da spasu ljudski rod.

Iako sinopsis deluje kao klasični SF zaplet, Nolan od njega pravi filmsko remek delo i koristeći sva raspoloživa izražajna sredstva filmske umetnosti stvara svemirsku operu od koje zastaje dah, navodi se u najavi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 46 idi na stranu