"Birdman" otvara 71. venecijansku Mostru

Filmski festival u Veneciji počinje danas, a najstariji filmski festival na svetu ponudiće bogat izbor priča o ratu, poeziji i mafiji, dok će film Vuka Ršumovića "Ničje dete" imati svetsku premijeru na ovom festivalu.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli

Festival će otvoriti meksički režiser Alehandro Gonsales Injaritu sa filmom "Birdman or the unexpected Virtue of Ignorance" sa Majkl Kitonom (Bitlđus, Betmen) u glavnoj ulozi.

U službenom takmičarskom programu festivala biće prikazano 55 dugometražnih filmova, od čega 54 svetske i jedna međunarodna premijera. Četiri festivalske programske celine - Venezia 71, Izvan konkurencije, Horizonti i Venecija - klasici - donose ostvarenja etabliranih autora kao i reditelja debitanata, a obuhvataju i tzv. žanrovske filmove, dokumentarce, te restaurirane i kratke filmove, kroz koje se simbolično isprepliću prošlost i budućnost filmske industrije.

U prvom od 20 filmova koji će se takmičiti za Zlatnog lava, Kiton igra ostarelog glumca koji je nekada igrao superheroje a sada pokušava da stekne slavu. U filmu igraju i Edvard Noton i Ema Stoun. Među drugim iščekivanim premijerama su "Good Kill" Novozelanđanina Endrua Nikola sa Itanom Hokom i "Mangelhorn" Dejvida Gordona Grina sa Al Paćinom u glavnoj ulozi.

Francuski kompozitor Aleksandr Despla, koji je radio muziku za desetine filmova uključujući "Kraljev govor" i "Hari Poter", predvodiće žiri festivala koji traje do 6. septembra.

Direktor festivala Alberto Barbera odbacio je kritike da ove godine nema mnogo holivudskih zvezda rekavši da su organizatori želeli da stvore mesto za kvalitetne, inovativne filmove.

"Nemam ništa protiv glamura, ali on nije jedina komponenta festivala. Ideja je da se istraži film danas u svim njegovim kompleksnostima", rekao je on.

Festival dovodi nove umetnike na Lido ove godine, na prvo izdanje filmskog marketa koji će okupiti mlad producente koji traže investitore i distributere.

Ršumovićev film "Ničije dete" biće prikazan zajedno sa još šest debitantskih ostvarenja iz celog sveta u okviru takmičarske selekcije "Nedelja medjunarodne filmske kritike", a Ršumović je u nedavnom intervjuu Tanjugu rekao da mu puno znači što su za njegov debi na velikom ekranu selektori rekli da izgleda kao pravi evropski film.

Kada je reč o filmovima koji "pucaju" na glavnu nagradu, mediji bruje o turskom filmu "Sivas" Kana Mudždecija o dečaku koji se sprijateljuje sa psom.

Amerikanac Ramin Bahrani bavi se ekonomskom krizom u drami "99 Homes" dok Rus Andrej Končalovski razmišlja o usamljenosti u "The Postman's White Nights".

Jedini dokumentarac u konkurenciji je "the Look of Silence" Džošue Openhajmera o preživelima genocida u Indoneziji.

Van takmičarskog programa biće prikazani filmovi Pitera Bogranoviča "She's Funny That Way" sa Ovenom Vilsonom i Dženifer Aniston kao i četvorodelna HBO serija Lise Čolodenko "Olive Kitteridge" sa Bilom Marejom i horor komedija Džoa Dantea "Burying the Ex".

Festival će 6. septembra zatvoriti film autorke iz Hong Konga An Hui "The Golden Era" o životu kontroverzne kineske književnice Šiao Hong.

Prošle godine Zlatni je lav po prvi put dodeljen jednom dokumentarcu, italijanskom filmu "Sacro GRA" Đanfranka Rosija. Srebrnog lava za režiju dobio je Grk Aleksandros Avranas za "Miss Violence", a za ulogu u tom filmu nagradu za najboljega glumca Themis Panou, dok je najboljom glumicom proglašena Italijanka Elena Kota za ulogu u drami "Via" Kastelana Bandijera. Posebnu nagradu žirija osvojio je Nemac Filip Grening za film "The Police Officer's Wife".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 42 idi na stranu