Za neke režisere penzija ne postoji

Kada je posetio penzionisanog Frenka Kapru u njegovom utočištu u Sijera Nevadi, Klint Istvud je bio zbunjen.

Izvor: Tanjug
Podeli

"Uvek sam mislio: Može da snima film. Lucidan je kao i ranije. A evo ga veliki Frenk Kapra koji ne radi ništa", prisetio se Istvud čuvenog režisera koji je 1991. preminuo u 94. godini, tri decenije pošto je snimio svoj poslenđi film. "Uvek sam se pitao zašto".

Istvud koji ima 84. godine, upravo je završio snimanje mjuzikla "Jersey Boys" i drame o američkim fokama "Amerikan Sniper" i nije jedini režiser koji ignoriše penziju.

Ovog petka Vudi Alen, 78, je prikazao svoju najnoviju komediju smeštenu na Francusku rivijeru "Magic in the Moonlight" i već priprema novi film koji će ovog leta snimati na Rod Ajlendu.

U junu je u američke bioskope stila "Venera u krznu" 80-godišnjeg Romana Polanskog, a u maju je 83-godišnji Žan Lik Godar, večiti "enfant terrible" prikazao svoj prvi 3D film "Goodbye to Language" na filmskom festivalu u Kanu.

Evropski režiseri ostali su "nestašni" u poznom dobu dok Alen i Istvud čvrsto drže svoj pravac.

Film Polanskog je sjajna komedija, Godar je glavnu ulogu u filmu poverio psu što je nešto što se mnogi 25-godišnjaci ne bi usudili i njegov film je u Kanu dočekan ovacijama "Godar zauvek".

U vreme kada književni velikani poput Filipa Rota (81) ili Alis Manro (83) napuštaju pozornicu, mnogi filmski autori uporno opstaju snimajući često žive, mladalačke filmove koji dobijaju i nagrade.

"U Holivudu vlada komercijalno razmišljanje i često misle 'Ovaj momak je preterao, ovaj ne može to da snimi'", rekao je AP Alen. "Ali, istina je da je u moje vreme postojalo mnogo režisera poput Džona Forda, Džona Hjustona, Bilija Vajldera koji su bili sve bolji što su bili stariji i snimali su ponekad bolje filmove nego kada su bili mlađi".

Istorija filma je zaista puna režisera koji su do starosti radili. Akira Kurosava, Sitni Lamet, Robert Altman su radili do svojih 80ih i tada snimili neke od svojih najznačajnijih filmova poput "Gosford parka" (Altman), "Snova" (Kurosava), "Pre nego što đavo sazna da si mrtav" (Lamet).

Hjuston, 81, preminuo je nekoliko meseci posle premijere "Mrtvih", njegove adaptacije priče Džejmsa Džojsa koja je bila nominovana za Oskara. Francuz Alen Rene (Hirošima, ljubavi moja) bio je aktivan do smrti, ovog marta u 91. godini.

Takva dugovečnost moguća je samo kod cenjenih režisera koji i dalje imaju želju da ispričaju priču i privuku investitore. Zbog škrtih studija, danas je, bez sumnje, teže snimiti film nego ikada a toj računici treba dodati i činjenicu da je režija profesija na koju se plaćaju ozbiljni porezi.

Martin Skorseze (71) je delovao pomalo rastužen tom stranom filmske industrije kada je prikazao "Vuka sa Vol strita", eksplicitni film koji je malo ko mogao da poveze sa režiserom koji je zašao u sedamdesete. Ali, film je godinama čekao zeleno svetlo.

"Problem je što je previše", rekao je Skorseze prošle godine.

"Želim da uradim toliko toga, a kada dobijem mogućnost, nemam dovoljno vremena".

Tom prilikom Skorseze je nagovestio da će možda snimiti još samo dva filma.

Ridli Skot (76) je ponovio Skorsezeove reči. Uz priču o Mojsiju "Exodus: Gods and Kings" koja izlazi kasnije ove godine, Skot radi na nekoliko projekata kao producent a planira i nastavak "Blejd ranera".

Ali malo ko je zadržao Skorsezeovu oštrinu. Filmovi snimljeni u poznom dobu su znatno mirniji. Često čak i dobar film majstora snimljen kasnije je samo fusnota u njihovom mlađem, žešćem radu.

Takav strah je ranije podstakao 51-godišnjeg Kventina Tarantina da izjavi da nikada neće postati "matori filmadžija" i da će prestati sa filmovima kada napuni 60 kako ne bi svoju filmografiju upropastio slabim filmovima.

Ali takva strahovanja ne odnose se na one koji konstantno svoje živote filtriraju kroz kameru, piše američka agencija.

Istvud i Alen su zajedno snimili 20 filmova od kada su napunili 70.

Šta je to što ih podstiče da snimaju filmove iz godine u godinu?

Odgovor, rekao je Alen u ranijem intervjuu, je da ne bi sedeo kod kuće i dosađivao se razmišljajući "Čoveče, život nema smisla. Svi ćemo umreti".

"Ustanem ujutru, odem na posao i tu je Penelope Kruz, ove predivne žene i sjajni tipovi - Alek Boldvin, Džesi Ajsenberg", rekao je Alen. "I tako ne razmišljam o trivijalnim problemima".

Ako je za Alena snimanje filmova način da živi za Istvuda to znači ostati mlad. Starost je "mentalni okvir". Ostani zainteresovan - to je njegova tajna.

Jedna iznenađujuća sličnost između Alena, Istvuda pa čak i Godara je da nijedan za svoje projekte ne misli da su previše vrednii. Nijedan od njijh neće snimati istu scenu više od dva puta ili pet godina raditi na projektu.

Šta god da je to što ih podstiče da idu dalje, jedan režiser je to već isprobao.

Portugalac Manoel de Olivijera ima 105. godina a početkom godine snimio je svoj najnoviji, kratki film o portugalskoj istoriji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 37 idi na stranu