Svenki Savić Nagrada za životno delo Udruženja baletskih umetnika

Svečano proglašenje godišnjih nagrada Udruženja baletskih umetnika Srbije i dodela Nagrade za životno delo Svenki Savić održaće se u ponedeljak, 23. oktobra 2017. godine u foajeu II galerije Narodnog pozorišta u Beogradu.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: YouTube Screenshot
Foto: YouTube Screenshot

Udruženje baletskih umetnika Srbije uz podršku Ministarstva kulture i informisanja RS svake godine dodeljuje strukovne nagrade zaslužnim umetnicima u oblasti umetničke igre, na dan rođenja našeg proslavljenog koreografa Dimitrija Parlića, 23. oktobra.

Nagrada Dimitrije Parlić koja se dodeljuje se za najbolje koreografsko ostvarenje premijerno izvedeno u toku jedne pozorišne sezone, kao i domaćim koreografima za celokupan koreografski opus ove godine neće biti dodeljena. Članovi žirija su smatrali da ni jedna ovogodišnja produkcija ne dostiže kriterijume za ovu, najznačajniju nagradu u oblasti umetničke igre u celosti.

Žiri je mišljenja da bi oblast umetničke igre morala biti snažnije podržana, u svakom smislu i izrazili iskrenu želju i nadu da će ubuduće projekti naših stvaralaca zavredeti veću finansijsku potporu, a samim tim će i njihova ostvarenja dobiti mogućnost šireg i vidljivijeg prisustva na našim scenama.

Specijalnu nagradu za inovativni pristup u oblasti savremenog plesnog teatra žiri je dodelio predstavi Lumi, koreografa Marka Milića, u kojoj se zapaža studiozan rad što ovo ostvarenje čini stilski homogenim, bogato značenjima i smislom, a vizuelno aktraktivno. Nagrada Nataša Bošković koja se dodeljuje za najbolju interpretaciju klasičnog ili neoklasičnog stila u oblasti baletske umetnosti pripala je Igoru Pastoru za ulogu Bazila u predstavi Don Kihot u koreografiji Vladimira Vasiljeva.

Žiri je ocenio da Pastor poseduje poseban umetnički senzibilitet i sa dozom zrelosti, ali i mladalačkog ushićenja veoma promišljeno pristupa ostvarenju uloge kojom pleni publiku. Nagrada Smiljana Mandukić za najbolju plesnu interpretaciju u oblasti savremene umetničke igre ove godine dodeljena je Dejanu Kolarovu za ulogu Služavke u baletu Duga božićna večera u koreografiji Radu Poklitarua.

Žiri za Kolarova ističe da je umetnik koji svaki put iznova, u zavisnosti od uloge, istražuje svoje telo, te prevazilazi granice koreografije i zadatka. Nagradu za životno delo UBUS dodeljuje dr Svenki Savić koja je svojim višedecenijskim zalaganjem kako na umetničkom tako i na naučnom nivoutrajno zadužila baletsku umetnost. Ove godine, na predlog žirija nagrade Smiljana Mandukić, dodeljuje se i Specijalno priznanje Katarini Stojkov Slijepčević za celokupan doprinos afirmaciji savremene umetničke igre.

Nagrade Nataša Bošković, Smiljana Mandukić i Specijalna nagrada za inovativni pristup u oblasti savremenog plesnog teatra biće uručene po prvom narednom izvođenju predstava "Don Kihot", "Duga božićna večera" i "Lumi". Priznanje Katarini Stojkov Slijepčević uručiti na događaju UBUS-ovi jubileji tokom decembra meseca kada će se obeležiti sećanje na Smiljanu Mandukić i predstaviti publikacija povodom 20 godina od ustanovljenja nagrade Dimitrije Parlić i Nagrade za životno delo posvećena svim dosadašnjim dobitnicima ovih značajnih nagrada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 14 idi na stranu