Prvi posetioci posle 10 godina u Muzeju savremene umetnosti

Muzej savremene umetnosti je danas, posle 10 godina, konačno otvorio svoja vrata za posetioce koji od 10 časova u velikom broju dolaze kako bi obišli renoviranu zgradu na Ušću i pogledali izložbu "Sekvence. Umetnost Jugoslavije i Srbije iz zbirki Muzeja savremene umetnosti".

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug / Zoran Žestić
Foto: Tanjug / Zoran Žestić

Zavirite pre svih iza vrata zatvorenih deset godina

Među posetiocima su predstavnici inostranih kulturnih centara u Beogradu, ustanova kulture i umetnici, a prisutni su ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, gradska sekretarka Ivona Jevtić, predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, predsednica Narodne skupštine Maja Gojković i gradonačelnik Beograda Siniša Mali. Prvih sedam dana publici će biti omogućeno da u bilo koje vreme obiđe izložbu, a ulaz će biti besplatan.

Kolekcija muzeja formira se još od 1958. godine, od vremena osnivanja Moderne galerije, sa ciljem da se što bolje predstave najznačajniji umetnici, razdoblja, pokreti i tendencije umetnosti 20. veka na prostoru Balkana, Srbije i šire.

Danas kolekcija muzeja ima više od 8.000 dela i predstavlja jedinstven prikaz razvoja umetničkog stvaralaštva 20. i 21. veka na pomenutim područjima.

Foto: Tanjug / Zoran Žestić
Foto: Tanjug / Zoran Žestić

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević izjavio je da će MSU postati mesto hodočašća gostiju iz čitavog sveta i dodao da je to dokaz da je Vlada Srbije održala reč da će rekonstruisana zgrada muzeja biti otvorena za javnost tačno na godišnjicu, jer je Muzej savremene umetnosti otvoren 20. oktobra 1965. godine.

"Verujem da će u decenijama ispred nas to mesto na Ušću biti mesto hodočašća brojnih gostiju i posetilaca iz zemlje, regiona i iz celog sveta. Beograd se ponovo snažnim koracima vraća na mapu značajnih kulturnih lokacija u ovom delu sveta", istakao je ministar.

Foto: Tanjug / Zoran Žestić
Foto: Tanjug / Zoran Žestić

"Ovo je jedan od najlepših dana od kada sam ušla u Vladu. Posle deset godina ponovo je otvoren Muzej publici u Beogradu i celoj Srbiji", rekla je premijerka Srbije Ana Brnabić koja je prisustvovala otvaranju renovirane zgrade muzeja.

Ona je ocenila da je "sramota" da Beograd deset godina nije imao Muzej savremene umetnosti, ali da je dobro što je konačno otvoren i što su se prvi put svi okupili oko ideje rekonstrukcije.

Premijerka je istakla da se od sutra okreće fokus ka radovima na Narodnom muzeju kako bi i ta kulturna ustanova bila napokon otvorena.

Brnabićeva je rekla da je cilj da se pokaže koliko je kultura uz obrazovanje važna, a koliko je često bila zapostavljena.

"Bez kulture ne možemo da budemo napredno društvo", cenila je ona.

Foto: Tanjug / Zoran Žestić
Foto: Tanjug / Zoran Žestić

PROČITAJTE JOŠ: B92 je pre svih zavirio u zgradu MSU. Pogledajte kako sada izgleda

Zgrada MSU, delo arhitekata Ivana Antića i Ivanke Raspopović, za publiku je zatvorena 2007. kada je otpočela prva faza rekonstrukcije i adaptacije. Obnova te reprezentativne zgrade podrazumevala je uređenje podrumskih prostorija (depoa, radionica, ateljea za konzervaciju i ekonomata), sređivanje krova, izmeštanje energetskog bloka iz zgrade muzeja u zaseban objekat, kompletno uređenje enterijera, zamenu instalacija i obnavljanje fasade.

Muzej je nakon radova dobio prostor i opremu za izlaganje i prezentovanje umetničkih dela u skladu sa svetskim muzeološkim standardima. Vukosavljević je istakao da su Vlada i Ministarstvo kulture tokom dve godine za potrebe rekonstrukcije MSU-a izdvojili oko 680 miliona dinara. Prethodno je za rekonstrukciju krova dato oko 400 miliona dinara, te ukupna suma izdvojena u proteklih 10 godina za rekonstrukciju MSU-a iznosi oko milijardu dinara.

Do 27. oktobra publika će biti u mogućnosti da u bilo koje vreme obiđe izložbu, a ulaz će biti besplatan.

U tom periodu u pratećem programu nastupiće dirigent Hajnc Karl Gruber, sopran Branislava Podrumac i dirigent Urs Gabriel Felc, dok će igrači Drezden Frankfurt komanije i srpski igrači izvoditi dve koreografije slavnog Jakopa Godanija. Organizovan je i muzički program na platou ispred muzeja, uz džez kvartet Four Plus, di-džejeve Bobana Petronija i Sonju Pavlicu, kao i programi za najmlađe posetioce.

Uvedene su i tri vanredne autobuske linije koje će od Trga Republike, Vukovog spomenika i Banovog brda saobraćati do MSU.

Foto: Tanjug / Zoran Žestić
Foto: Tanjug / Zoran Žestić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 14 idi na stranu