Slavni fotograf Pjer Gonor stigao u Beograd

„Divan je osećaj predstaviti se Beogradu", izjavio je prilikom posete Institutu Servantes nagrađivani fotograf Pjer Gonor, čija će izložba „Ukorenjeni" biti otvorena u četvrtak, 21. septembra u 19 časova u galeriji instituta.

Podeli
Foto: Institut Servantes
Foto: Institut Servantes

Autor dramatičnih fotografija velikog formata, Pjer Gonor stigao je u Beograd sa svojim radovima iz serijala „Ukorenjeni", koje će predstaviti u Institutu Servantes. Reč je portretima rudara iz Asturije, koji su pred Gonorov objektiv stali upravo po izlasku iz dubine zemlje, ophrvani tamom rudnika i svojim svakodnevnim problemima, ali sa pogledima punim nade.

O tome ko su lica na fotografijama, koliko je bilo teško uhvatiti njihove priče objektivom fotoaparata, zašto je izabrao baš njih kao i kako se odlučuje na teme svojih čuvenih foto-serijala, Gonor će sa beogradskom publikom razgovarati uoči otvaranja izložbe. Razgovor u Svečanoj sali Instituta Servantes sa početkom u 17:30 časova vodiće fotograf David Pužado.

„Radujem se druženju sa beogradskom publikom i želim da sa vama podelim svoje, ali čujem i vaše priče", navodi Gonor.

Pjer Gonor rođen je 1963. godine u Šoleu u Francuskoj, a od 1988. živi i radi u Madridu. Ovaj samouki fotograf dobitnik je Nagrade za kulturu grada Madrida (2007) kao i Internacionalne nagrade za fotografiju u Alkobendasu (2014). Čuveni muzej „Kraljica Sofija" u Madridu ima u svojoj kolekciji nekoliko njegovih fotografija.

Gonor se u svojim delima prvenstveno bavi ljudskim licima. Svoj rad razvija u okruženju osoba sa jakim ličnim pečatom, ali i sa zajedničkim identitetom. Neki od njegovih projekata su „Interiors" (Madrid, 1999) i „City" (Njujork, 2001), „Utópicos" (2004-2005), na kojima se mogu videti vrlo raznovrsni portreti, gde se Gonor približava marginalizovanim društvenim grupama koje je fotografisao u prvom planu. To su bile skitnice, zatvorenici, duševni bolesnici, ali i monasi, gejše, članovi urbanih bandi...

„Započeo sam ovaj projekat 1999. godine. Fotografija je za mene bila spas, prilika da se okrenem nečemu drugačijem, da mu se približim. Nisam ni razmišljao o tome - započeo sam sa jednim portretom. Bilo je to pod izgovorom da živim 'nešto drugo', da istražujem ljudske sudbine u svoj njihovoj različitosti", navodi Gonor. „Krenuo sam u potragu za svojim savremenicima, sa kojima sam se mimoilazio u anonimnosti velikih gradova, za stvarima koje sam osećao oko sebe i u sebi. Tada sam odlučio i da oslobodim svoje nesvesno i pustim ga da proviri."

Izložbu „Ukorenjeni" posetioci galerije Instituta Servantes moći će da pogledaju sve do do 27. oktobra. Ulaz je slobodan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 18 idi na stranu