Pomirili se Ulaj i Marina Abramović

Marina Abramović i njen bivši muž Frank Uve Lejsipen, poznatiji kao Ulaj, ponovo su se sreli na sceni Muzeja moderne umetnosti Luizijana u Kopenhagenu.

theartnewspaper.com
Podeli
Foto: Vimeo Video Screenshot
Foto: Vimeo Video Screenshot

Samizdat B92 uskoro će objaviti memoare Marine Abramović “Prolazim kroz zidove”.

Reč je o velikoj retrospektivi Marininog rada pod nazivom "The Cleaner", koja je u Kopenhagenu otvorena do oktobra ove godine.

Umetnici koji su svojevremeno bili pioniri performansa i koji su vodili nomadski život rastali su se 1988. U međuvremenu se u njihovim životima izdešavalo mnogo toga. Marina je postala svetski poznata umetnica, a Ulaj je imao finansijskih poteškoća, uprkos tome što su delili prava na neka zajednička dela.

Prvi put posle mnogo godina sreli su se na Marininom performansu "Umetnik je prisutan" (The Artist is Present) u Muzeju moderne umetnosti u Njujorku, kada su oboje zaplakali. Ipak, već 2015. Ulaj ju je tužio za kršenje autorskih prava i neisplaćivanje dogovorenih suma, a sud je krajem 2016. presudio u njegovu korist.

Međutim, izgleda da je bivši par iza sebe ostavio sve razmirice - u "Luizijani" su delovali opušteno i nasmejano.

Kristijan Lund, urednik glasila muzeja "Luizijana čenel", koji je odnos Ulaja i Marine nazvao "jednom od najvećih ljubavnih priča umetnosti 20. veka", odvojeno je intervjuisao oba umetnika, ali im je postavio ista pitanja, između ostalog i o njihovom odnosu. Marina mu je otkrila da je odustala od "besa i svake mržnje", koju je osećala do pre godinu dana. Sada je "lep rad koji ostavljate iza sebe jedino što je važno".

Ulaj je Lundu ispričao da je izgladio odnose sa Marinom i da su ponovo dobri prijatelji. "Svaka ružna stvar iz prošlosti je odbačena. To je divna priča", rekao je Ulaj.

Lund je rekao da su umetnici "zadovoljni intervjuom" i da su mu ustupili fotografije njihovih privatnih umetničkih kolekcija, kao i arhivske snimke njihovih performansa.

Lund, koji je Abramovićevu intervjuisao nekoliko puta, sada snima reportažu o Ulaju i njegovoj umetnosti, koja bi trebalo da bude prikazana u septembru.

Za razliku od Marine, ovaj nemački umetnik je dugo bio van žiže javnosti, ali je prošle godine, galerija Šrin Kunsthale u Frankfurtu organizovala njegovu prvu veliku retrospektivu pod nazivom "Ulay Life-Sized".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 25 idi na stranu