Etnografski muzej gostuje u prestonici Indije

Beogradski Etnografski muzej gostovaće u Narodnom muzeju Indije u Nju Delhiju, sa izložbom "Tekstil i ukrašavanje Srba u 19. i prvoj polovini 20. veka", koja će svečano biti otvorena 26. jula.

Izvor: Tanjug
Podeli

Izložba u Indiji je koncipirana tako da pokaže njalepše primerke tekstila i nakita nastalih u Srbiji za protekla dva veka. Izložbu će otvoriti dr Mirjana Menković, dirktorka Etnografskog muzeja, dr B.R Mani generalni direktor indijskog Nacionalnog muzeja i ambasador Srbije u Indiji Vladimir Marić.

Autorke izložbe su muzejske savetnice Marina Cvetković i Jelena Vuletić. Etnografski muzej u Beogradu, jedini takve vrste u Srbiji, jedna je od najvažnijih ustanova kulture.

Osnovan pre 116 godina kontinuirano se bavi prikupljanjem, proučavanjem, dokumentovanjem, zaštitom i trajnim čuvanjem, kao i publikovanjem i prezentacijom etnološkog kulturnog nasleđa nastalog u Srbiji i na Balkanskom poluostrvu.

Oslanja se i na prethodno prikupljena znanja i iskustva, ali se u radu rukovodi najsavremenijim metodima i principima, kao i najvišim kriterijumima i standardima u radu. Ima veoma razvijenu međunarodno saradnju koja podrazumeva i razmenu izložbi sa muzejima širom sveta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 30 idi na stranu