Kad je Tito putovao Afrikom...

Foto aparat Josipa Broza Tita, isečci uz lokalnih novina, materjali od kojih se šiju afričke haljine i ogromne fotografije na kojoj je prva dama Jovanka Broz okružena "drugaricama" iz Afrike, samo su deo izložbe "Tito u Africi - slike solidarnosti" koja će večeras biti otvorena u Muzeju Jugoslavije.

Izvor: Tanjug
Podeli
Tito (desno) pored ubijenog nosoroga (Foto: Gettyimages)
Tito (desno) pored ubijenog nosoroga (Foto: Gettyimages)

Autori projekta, kao i tekstova u istoimenoj knjizi koja prati izložbu su istoričarka Radina Vučetić, nezavisna kustoskinja Ana Sladojević, istoričar i predavač na Oksfordu Pol Bets i kustos Radovan Cukić.

Izložba je nastala kao rezultat saradnje istraživača u okviru projekta "Socialism Goes Global" Univerziteta u Ekseteru i Muzeja Jugoslavije. Postavka izložbe se prevashodno naslanja na fond Muzeja Jugoslavije u kojem se nalaze fotografije i negativi nastali tokom rada Kabineta predsednika Republike u periodu 1947 - 1980. godine.

Ostali eksponati su iz privatnih kolekcija porodica Dušana Lalevića i Mirka Lovrića, kao i iz Muzeja afričke umetnosti, Zbirke Vede i dr Zdravka pečara, Arhiva Jugoslavije i Filmskih novosti.

Ana Sladojević kaže da će Izložba predstaviti izbor od preko 130 fotografija iz foto arhiva Muzeja Jugoslavije, snimljenih 60. i 70. godina prošlog veka tokom putovanja Josipa Broza Tita i njegove supruge Jovanke kroz afričke zemlje.

"Fotografije beleže susrete sa značajnim istorijskim ličnostima, među kojima su etiopski car Hajle Selasije, egipatski predsednik Abdel Gamal Naser, i prvi premijer Gane Kvame Nkrumah. Pored Fotografija na izložbi su predstavljeni i filmski zapisi, pokloni koje su Jovanka i Josip Broz primali, legendarni Titov fotoaparat kojim je pravio slike po Africi, izvodi iz afričke štampe..." kazala je Ana Sladojević.

Radovan Cukić je napomenuo da je izložba formirana oko dva velika Titova putovanja u Afriku. " Prvo putovanje koje ova izložba tematizuje je iz 1961. godine koje je imalo za cilj da se pozovu učesnici prve Konferencije nesvrstanih koja će biti održna u Beogradu u septembru te godine.

Drugo putovanje desilo se 1970. godine i tada je Tito obišao zemlje na istoku afričkog kontinenta. Najveći deo fotografija napravo je Mirlo Lovrić koji je kao fotograf radio u kabinetu predsednika Tita, a deo postavke čine i radovi afričkih fotografa" kazao je Cukić.

Radina Vučetić je napomenula da je priča oko izložbe počela u njenoj saradnji sa kolegama iz inostranstva u projektu "Socialism Goes Global" koji je preispitivao odnose zemlja socijalističkog sveta.

"Tu sam angažovana kao neko ko se prventvenbo bavi odnosima Jugoslavije i Afrike. Tako smo ušli u istraživanje arhivske građe i odmah smo se oduševili foto-kolekcijom ovog muzeja. Kada sam videla fotografije sa Titovih putovanja po Africi shvatila sam da one nisu samo dokumenti odnosa između Jugoslavije i Afrike, načina koji su doprineli građenju Titovog imidža, već i njegove moći na Afričkom kontinentu", rekla je ona.

Ovu izložbu prate dve knjige na srpskom i engleskom koje se takođe zovu "Tito u Africi - slike solidarnosti", a Vučetić kaže da su tekstove za tu knjigu smo uradili Pol Bets i ona.

"To su zapravo dve važne knjige i pola tiraža će otići u važne biblioteke i univerzitete." kazala je Vučetić. Ona je istakla da smo zaboravili kako je izgledala jugoslovenska diplomtija i kako je Tito gradio ugled zemlje i svoj međunarodni ugled. "Ključne vrednosti onog vremena kao što su antikolonijalizam i antirasizam, kao i solidarnost danas su zaboravljene i kao da ih nema. O njima sve manje razgovaramo i izložba jeste podsećanje na zlatno doba jugoslovenske diplomatije i ključne vrednosti kojima svakako terba da se vratimo", kazala je Vučetić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 33 idi na stranu