Otvorena izložba Mirka Ilića na Mikser festivalu

Najuzbudljivije na ovoj izložbi su ljudi koji su došli ovde da pogledaju radove i da se vide jedni druge, rekao je za Tanjug Mirko Ilić, jedan od najuspešnijih grafičkih dizajnera sa prostora bivše Jugoslavije koji je večeras otvorio putujuću izložbu plakata "Tolerancija" u okviru programa Mikser festivala.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug / Tanja Valić
Foto: Tanjug / Tanja Valić

Izložba posetiocima Mikser festivala nudi jedinstevnu priliku da pogledaju 27 plakata renomiranih dizajnera iz celog sveta.

Svaki od ovih plakata na svoj način, prikazuje toleranciju; temu koja je globalno veoma važna, posebno u današnje vreme.

Posebna vrednost izložbe, pored veličine kustosa su i svetski autori čiji radovi će biti izloženi.

Ilić je napomenuo da je tolerancija velika reč koja zahteva velika dela.

"Treba voleti nekoga, a ne samo sebe. Neko je davno rekao da je nacionalizam puno za mrzeti, a malo za voleti. Tolerancija je upravo obrnuta od toga. Svim dizajnerima sam kazao da reč tolerancija mora biti ispisana na njihovom jeziku i da ispod rada mora pisati ime države", smatra on.

Kako kaže, poruka ove izložbe je da treba pustiti ljude da čine što hoće.

"Nije samo u plakatama, već u okupljanju i približavanju ljudi. Umetnici su oni koji prvi promovišu toleranciju i mir, te olakšavaju proces pomirenja", zaključio je Ilić.

Otvaranju izložbe je prisustvovao dizajner Slavimir Stojanović i karikaturista Dušan Petričić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 31 idi na stranu