Galerija ide naslednicima – gde će umetnička kolekcija?

Niš ostaje bez reprezentativnog izložbenog prostora u centru grada. Konačnim rešenjem Agencije za restituciju, Galerija Srbija vraća se naslednicima. Grad još nema rešenje gde će biti smeštena vredna umetnička kolekcija koja se ovde čuva.

Izvor: B92
Podeli

Jedan od najboljih izložbenih prostora, po kojem je Niš prepoznatljiv u likovnom životu ovog dela Balkana, od 1. juna zatvara svoja vrata. Iako je postupak restitucije godinama u toku, u Galeriji savremene likovne umetnosti kažu da Grad nije učinio ništa da pronađe rešenje.

“Restitucija je već od 2005, a Grad nije radio ništa sa objektima koji su predviđeni za to. Juče smo dobili maltene ucenjivački dopis od Sekretarijata za imovinu da moramo da iselimo lica i stvari do 1. juna, što je sramota jer se znalo već nekoliko meseci”, kaže Milić Petrović, direktor GSLU Niš.

U depou galerije je i jedna od najznačajnijih kolekcija naše savremene umetnosti sa više od 1.500 slika, koje se čuvaju u posebnim uslovima, a među kojima su i dela Milana Konjovića, Miće Popovića, Bože Ilića, Olje Ivanjicki.

“Galerija nema nikavo rešenje, nikakvu ponudu od Grada gde bismo iselili depo, dovedeni smo pred svršen čin, imamo još sedam dana, a nema rešenja. Ovde imamo i konzervatorsku radionicu, jedini na jugu S, imamo sve te aparate za merenje vlage, to bismo preneli, ali pitanje gde”, objašnjava Milica Todorović, umetnički direktor GSLU Niš.

Nadležni kažu da vlasnici nisu bili zainteresovani za prodaju. Konkretno rešenje još nemaju.

Grad mora da nađe rešenje da se vredna dela smeste u adekvatan prostor, makar privremeno dok ne nađemo trajno rešenje, razmišljamo o nekoliko opcija, vrlo brzo će biti rešeno”, kaže Jelena Mitrovski iz većnice Grada Niša za kulturu.

“Sve što su nudili, nije bilo adekvatno, mokro, podrumi. Nama jedino preostaje da u Gradsku kuću prebacimo dela”, zaključuje Petrović.

Ovaj postor adaptiran je u galeriju 1993. i od tada je realizovano više od 250 postavki domaćih i stranih umetnika.

Ono od čega najviše strahuju u GSLU je da će, ukoliko ne pronađu adekvatan prostor za čuvanje vrednih umetničkih dela, morati da ih ustupe nekom od muzeja u Srbiji koji ima uslove za to. Hoće li Grad dozvoliti da ostane bez značajnog umetničkog nasleđa, znaće se već početkom narednog meseca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 31 idi na stranu