Festival "Mirëdita, dobar dan!" počinje 31. maja

Festival "Mirëdita, dobar dan!", godišnje predstavljanje kulturne i društvene scene Kosova u Beogradu, počinje 31. maja i trajaće do 3. juna, najavio je danas Centar za kulturnu dekontaminaciju (CZKD).

Izvor: Beta
Podeli

Beogradska publika biće u prilici da po četvrti put prati program festivala koji će predstaviti nove tendencije kulturne scene Kosova, navodi se u saopštenju.

Ideja festivala je da susreti predstavnika kulturnih i društvenih zajednica Srbije i Kosova iniciraju kontinuirane razmene umetničkih ideja i stvore tradiciju saradnje i okupljanja na jedinstvenom kulturnom prostoru.

Time će, kako se navodi u saopštenju, "posredno biti dat doprinos trajnoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine".

Posetioci će moći da upoznaju kulturnu scenu Kosova kroz pozorišne predstave, filmske projekcije, koncerte i izložbe.

Poseban deo festivala posvećen je održavanju debata o različitim temama koje su aktuelne za obe društvene zajednice.

Na debatama će biti reči o perspektivama saradnje u različitim oblastima, medju kojima se posebno izdvaja kulturna i umetnička razmena.

Zvanično otvaranje festivala "Mirëdita, dobar dan!" biće održano u beogradskom Domu omladine 31. maja.

Inspiracija za ovaj festival je Bekim Fehmiju, poznati albanski, kosovski, beogradski, jugoslovenski i svetski glumac.

Fehmiju, kako je navedeno, "predstavlja simbol jedinstva i raskola u odnosima Kosova i Srbije ali i mogućnost povezivanja dva kulturna prostora u jedinstvenu celinu".

Festival organizuju: Inicijativa mladih za ljudska prava i Gradjanske Inicijative iz Beograda, organizacija Integra iz Prištine u partnerstvu sa Fondom za otvoreno društvo iz Prištine.

Podržanje od od strane Fonda braće Rokfeler, Fondacije Čarls Stjuart Mot, Ambasade Švajcarske u Prištini i Ministarstva kulture Kosova i Doma omladine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 31 idi na stranu