Prazan štand Srbije na Sajmu knjiga u Teheranu

Prilika da se Srbija zvanično predstavi na Sajmu knjiga u Teheranu je propuštena pošto je štand Srbije na sajmu ostao prazan, piše "Politika".

Izvor: Tanjug
Podeli

Iz Ministarstva kulture kažu da to nije u njihovoj nadležnosti već u nadležnosti Beogradskog sajma, a predstavnici sajma i udruženja izdavača prisutni u Teheranu nemoćno sležu ramenima.

Knjige su poslate iz Beograda, ali suviše kasno. Paketi su završili negde u carinskoj nedođiji i niko nije mogao da im uđe u trag, piše beogradski dnevnik. Nakon nebrojenih telefonskih poziva između Teherana i Beograda, članovi delegacije koju predvodi ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević su dobili informaciju da će knjige stići u subotu, dan pred njihov odlazak.

Gostovanje Srbije na Međunarodnom sajmu knjiga u Teheranu je iranska inicijativa. Iran je bio gost Beogradskog sajma knjiga, kada su srpski izdavači pozvani da posete teheranski sajam. Poziv je potom stigao zvaničnim kanalima predstavnicima Beogradskog sajma i esnafskih udruženja, nekim izdavačima kao i ministarstvu kulture.

Prema pisanju "Politike", srpska strana je smatrala da sajam knjiga nije dovoljan povod pa su tražili bilateralne susrete. Iranska strana, željna da ojača kulturnu diplomatiju, odgovorila je potvrdno.

Ministar Vukosavljević, koji je u Teheran došao s delegacijom, susreo se sa iranskim kolegom Sajedom Rezom Salehijem Amirijem. Poziv Srbiji i želja za uspostavljanjem snažnijih kulturnih veza je deo iranske politike otvaranja prema svetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 31 idi na stranu