Umesto srušenog Generalštaba biće Muzej Stefana Nemanje

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić predsedavao je danas sednici Odbora za podizanje spomeničkog kompleksa Stefanu Nemanji na kojoj je odlučeno da će taj kompleks biti podignut na uglu ulica Kneza Miloša i Nemanjine.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Reč je o mestu na kome se nekada nalazio deo zgrade Ministarstva odbrane, koji je srušen u agresiji NATO 1999. godine, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima.

Odbor je doneo odluku i o raspisivanju međunarodnog konkursa za spomenički kompleks Stefanu Nemanji. Odlukom je određena i visina novčanih nagrada za učesnike konkursa: prva nagrada će iznositi 6.000.000,00 dinara, druga 3.000.000,00 dinara, treća 2.000.000,00 dinara, dok će svi ostali učesnici za svoje radove dobiti 100.000,00 dinara.

Učesnicima konkursa biće omogućeno da predlože rešenja koja će predvideti da u novom spomeničkom kompleksu bude sačuvan deo stare zgrade Ministarstva odbrane, koji je delo arhitekte Nikole Dobrovića.

Na sednici Odbora formirana je konkursna komisija, čiji je zadatak da pripremi međunarodni konkurs, koji će Vlada Republike Srbije objaviti u maju ove godine. Na čelu komisije se nalazi Nikola Selaković, a članovi su akademici Ljubomir Maksimović i Svetomir Arsić Basara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 27 idi na stranu