Počinje Beogradska nedelja arhitekture

Dvanaesta Beogradska internacionalna nedelja arhitekture počinje sutra i trajaće do 25. maja.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Facebook / Beogradska internacionalna nedelja arhitekture
Foto: Facebook / Beogradska internacionalna nedelja arhitekture

Naziv ovogodišnje manifestacije - "Dvorišta ideja" proistekao je iz koncepta evropskog projekta u kojem će BINA sa još 11 partnera učestvovati sledeće četiri godine - "Gradovi deljenja: kreativni podsticaj" (Shared Cities: Creative Momentum) i polazi od pojma "dvorište" koje je u osnovi zajednički, javni prostor u kom nastaju i dele se ideje o gradu i gradskim prostorima po meri korisnika.

BINA će biti svečano otvorena u Likovnoj galeriji KCB-a izložbom "Originalno o Nikoli Dobroviću: Pojmovnik crteža savremene arhitekture" za čiji je koncept zaslužna arhitekta Ljiljana Blagojević.

Ove godine se navršava 50 godina od smrti ovog velikana jugoslovenske arhitekture i podsećanje na Dobrovića u okviru ovogodišnje BINA-e teži da reaktivira uspavane potencijale, nataložene u složenim naslagama znanja i iskustva koje nam je ostavio, objasnili su organizatori manifestacije. Kroz izložbu, seriju predavanja, tribina i naučni skup publika će imati priliku da se uključi kako u kritičku reevaluaciju nezaobilaznog opusa ovog doajena jugoslovenskog modernizma, tako i u sagledavanje mogućnosti da njegova misao i delo ostanu u žiži interesovanja stručne javnosti kao inspiracija za sadašnje i buduće naraštaje arhitekata. Izložbeni program se nastavlja u prostoru Muzeja grada Beograda, gde će 4. maja biti otvorene tri izložbe - "Školjka muzeja: Tri konkursa za zgradu Muzeja grada Beograda" autora Zlate Vuksanović-Macure i Angeline Banković, "Biseri muzeja: Buduća stalna postavka Muzeja grada Beograda" Angeline Banković, Dragane Stojić i Zlate Vuksanović-Macure i "Godišnje nagrade za arhitekturu i arhitektonski i urbanistički konkursi u periodu maj 2016. - april 2017".

Paralelno sa ovim izložbama u Muzeju grada Beograda održavaće se i izložba "Actopolis | Umetnost akcije" u produkciji Gete-Instituta i kulturne institucije "Urbane Kinste Rur".

BINA će ugostiti i izložbu "Male utopije - Italijanska arhitektura trećeg milenijuma između istorije, istraživanja i inovacije" MAXXI muzeja iz Rima, a kustos izložbe Pipo Ćora biće gost u Beogradu.

U "dvorištu" ovogodišnje BINA-e posebno mesto zauzimaju dva velika EU projekta "Kreativne Evrope": "Future Arćitecture Platform (2016-2017)" i "Shared Cities - Creative Momentum (2016-2020)" u kojima je BINA partner. Najavljene su i konferencije "Predgrađa Beograda - Zamisli budućnost" i "Dvorišta ideja Beograd: Učimo da delamo", kao i radionice u saradnji sa partnerima "Mindspace" iz Budimpeste i "Kunstrepublik" iz Berlina.

Biće predstavljene i dve evropske manifestacije - lisabonski Trijenale arhitekture i temišvarsko Bijenale arhitekture BETA. Beograđani će i ove godine u maju imati priliku da prošetaju Beogradom sa arhitektima i istoričarima arhitekture, steknu novo iskustvo percepcije grada i vide ga na način na koji do sada nisu. U saradnji sa dugogodišnjim partnerima, više fakulteta i ustanova, kao i brojnim saradnicima i ove godine tokom trajanja manifestacije biće organizovan niz radionica za polaznike različitih uzrasta, od osnovne škole do studenata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 27 idi na stranu