"Terpsihora" za igrače Baleta Narodnog pozorišta

Nagrada "Terpsihora" Udruženja profesionalnih baletskih igrača, koreografa i baletskih pedagoga Srbije pripala je igračima Baleta Narodnog pozorišta za izvođenje dva jednočina baleta Radua Poklitarua, "Žene u D molu" i "Duga božićna večera".

Podeli
Foto: Srđan Mihić
Foto: Srđan Mihić

Tročlani žiri u sastavu: reditelj Nikita Milivojević (predsednik), solistkinja baleta Narodnog pozorišta Jasna Paunović i reditelj Aleksandar Nikolić ocenio je da su članovi Baleta nacionalnog teatra specifičnim savremenim plesnim izrazom dočarali spektar emocija i time dokazali da zaslužuju vrhunska priznanja upravo zbog ovakvog načina igre.

"Kao ansambl i kao pojedinci dokazali su da su osvojili slobodu svojih potencijalnih mogućnosti", stoji u obrazloženju. Specijalna pohvala pripala je igračima kamernog koreografskog dela "Četiri pesme za Tadja", u koreografiji Aleksandra Ilića, koje je premijerno izvedeno na prošlogodinjem Festivalu koreografskih minijatura u okviru programa "Veče velikana".

Poetsku reminiscensiju novele "Smrt u Veneciji" Tomasa Mana izvelo je četiri igrača "nesputano sledeći čistu ideju koreografa minimalističkim načinom, snažno potstaknuti eruptivnim nabojem suzdražnih emocija".

"Mladi igrači Vladimir Čubrilo, Branko Mitrović, Boris Vidaković i Jakša Filipovac su majstorski vladali svojim telom koje je kao najfiniji instrument ispevalo labudovu pesmu i potonju reinkarnaciju neutažive tuge i želje za mladošću, koje je u Prologu simbolično prateći elegičan tekst nagovestio peti učesnik Ašenbah Teodora Sujić", navedeno je u obrazloženju.

Specijalna pohvala im se dodeljuje, kako je istaknuto, ne samo kao priznanje za postignuto, već pre svega kao potstrek za dalje napore i ne odustajanje od truda da bi se dostigli vrhunski rezultati.

"Ne treba sumnjati da je njhova budućnost igra, a još više da je budućnost igre u njihovim rukama", naglasio je žiri. Nagrada i Specijalna pohvala "Terpsihora", prestižno priznanje pojedincima ili institucijama u oblasti umetničke igre, koju je pre šest godina ustanovilo Udruženje profesionalnih baletskih igrača, koreografa i baletskih pedagoga Srbije, biće uručeno laureatima na svetski Dan igre, 29. aprila, u 13 časova u Muzeju Narodnog pozorišta u Beogradu.

Nagradu su materijalno pomogli Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Institut za umetničku igru iz Beograda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 27 idi na stranu