Izložba "Srbija i Srbi 1914-1918" od jula u Trstu

Izložba "Srbija i Srbi 1914-1918" sa arhivskom građom iz fondova Arhiva Srbije i Arhiva Srpske pravoslavne crkvene opštine u Trstu, biće otvorena 11. jula u zgradi Regionalnog saveta u Trstu, najavljeno je na konferenciji za novinare.

Izvor: Tanjug
Podeli
Zlatimir Selaković, Đulija Franko Jakop, Miroslav Perišić, Vladan Vukosavljević i Davide Skalemani (Foto: Tanjug / Tanja Valić)
Zlatimir Selaković, Đulija Franko Jakop, Miroslav Perišić, Vladan Vukosavljević i Davide Skalemani (Foto: Tanjug / Tanja Valić)

Izložba će biti otvorena uoči održavanja Samita zemalja Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa.

Italijanska publika, kao i učesnici i gosti Samita, imaće priliku da vide, prema rečima direktora Arhiva Srbije dr Miroslava Perišića, najznačajnije dokumente koji se odnose na Srbiju u Prvom svetskom ratu.

Biće izložene fotografije, plakati i dokumenta o početku rata, zločinima nad civilnim stanovništvom, humanizmu stranih medicinskih misija u Valjevskoj bolnici, kao i popisi stradalih i dokumenta o povlačenju preko Albanije, oporavku srpske vojske, Solunskom frontu i pobedonosnom povratku u zemlju, a jedan segment postavke biće posvećen srpskoj zajednici u Trstu za vreme Prvog svetskog rata.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević istakao je značaj pomenute izložbe kao još jedan od rezultata uspešne saradnje Arhiva Srbije i Srpske pravoslavne crkvene opštine u Trstu, koja ne bi bila moguća bez obostrane volje, entuzijazma i intelektualnog i kulturološkog pregnuća.

"Prelep grad Trst je odavno ugostio srpsku zajednicu, a nama se čini da je ona na to gostoprimstvo odgovorila dolično svojim angažovanjem na polju privrede, trgovine, kulture i umetnosti", istakao je ministar, podsetivši da je Trst dugo bio jedan od najvećih centara srpske dijaspore pa samim tim "istorija srpske zajednice u Trstu jeste na neki način i istorija Srbije u proteklih 200 i više godina".

Vukosavljević je rekao da će publika u Trstu imati priliku da sazna za skoro neiskazive strahote koje je srpski narod preživeo u Prvom svetskom ratu.

"Tragedija Velikog rata pogodila je i Italiju i italijanski narod tako da je zajedničko podsećanje na niz događaja, koji su obuhvaćeni nazivom Veliki rat, nužno i sa istorijskog i sa kulturološkog i sa civilizacijskog stanovišta", smatra ministar.

On je kazao da nas je Prvi svetski rat podsetio da je civilizacija, kojom se dičimo, zapravo vrlo krhka i da malo nedostaje da se čovek od bića usmerenog ka kulturi, umetnosti, tehnološkom progresu, pretvori u svoju potpunu negaciju.

"Verujem da će ova izložba i publiku u Italiji i nas ovde još jednom podsetiti na to da stojimo uvek na rubu propasti i da je stvar ljudskog pregnuća, duha i visoko podignute svesti kako i da li civilizacija može da se spase od slične opasnosti", naglasio je Vukosavljević.

Predsednik Regionalnog saveta regije Friuli Venecija Đulija Franko Jakop rekao je da je izložba "Srbija i Srbi 1914-1918" prilika da se još jednom potvrdi izuzetna saradnja između najbrojnije strane zajednice u Italiji i dveju država uopšte, povezujući pritom prošlost, sadašnjost i budućnost, ali i da pokaže kako su se srpski i italijanski narod suočavali sa stradanjem, kako ih je to povezivalo i jačalo.

Predsednik Srpske pravoslavne crkvene opštine u Trstu Zlatimir Selaković rekao je da su izložba "Kultura Srba u Trstu 1751-1914", koja je u toku u Arhivu Srbije, i izložba "Srbija i Srbi 1914-1918", koja će u julu biti postavljena u Trstu, kruna njihove saradnje sa Arhivom Srbije, ali i obaveza da se tako nastavi i dalje i da se uključe i druge institucije.

Prati B92 na Viberu

Ostalo

"Bila bi šteta da Srbi i Hrvati razgovaraju uz prevodioca"

Austrijski esejista Karl Markus Gaus, koji će otvoriti 62. Beogradski međunarodni sajam knjiga u ime četiri zemlje nemačkog govornog područja, kaže da je važno insistirati na značaju i dostojanstvu vlastitog jezika, ali isto tako ne treba vlastiti jezik veštački razgraničavati od drugih

Ostalo utorak 17.10. 14:51 Komentara: 1
strana 1 od 768 idi na stranu