Umro slavni reditelj Krsto Škanata

U Beogradu je danas u 94. godini, preminuo doajen jugoslovenskog i srpskog filma, proslavljeni reditelj Krsto Škanata, saopštilo je Udruženje filmskih umetnika Srbije.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Škanata je rođen u Tivtu 12. januara 1924. godine. Posle rata završio je filmski tehnikum, od kada se bavi dokumentarnim filmom. U karijeri dugoj četiri decenije režirao je preko 40 dokumentarnih filmova, među kojim su mnogi ušli u antologije dokumentarnog žanra: "U senci magije", "Veliko stoleće", "Tamo gde prestaje zakon", "Prvi padež - Čovek", "Uljez", "Moševac", "Odričem se sveta", "Ratniče, voljno!", "Hvala na slobodi", "Nostalgija vampira", "Teroristi".

Ostvarenja Krste Škanate i danas predstavljaju daleko više od pukih svedočanstava o prošlom vremenu i jednoj nestaloj zemlji, navodi se u saopštenju.

Dramski potencijal gotovo svakog Škanatinog dokumentarca krije se u naročitom vidu psihodrame koju žrtve ili obespravljeni u njemu praktikuju: kroz mimiku, gestove i grimase, bujicu govora i rečita ćutanja, njegovi "junaci" nastoje da se oslobode utvara prošlosti, pre svega, nanesene nepravde, počinjene u nečije ime, iz navodno "viših interesa".

Dobitnik je mnogih domaćih i svetskih filmskih nagrada i priznanja. Vreme i mesto sahrane, biće naknadno objavljeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 36 idi na stranu