Tijana Bugarčić: Čudo od deteta koje osvaja svet

Tijana Bugarčić je devojčica koja je već sa 11 godina osvojila svet. Osvojila je treće mesto na međunarodnom takmičenju mladih kompozitora “Golden Key“. Tijana je bila jedini predstavnik Srbije u kategoriji do 11 godina.

Jovana Blagojević
Podeli

Svojom kompozicijom “Beogradski valcer“, Tijana je oduševila žiri na ovom onlajn takmičenju u Nju Džersiju, na koje ju je prijavila mama.

“Kuća je odjekivala koliko sam bila srećna kada sam saznala lepu vest. Zaista je bilo neverovatno. Mama mi je rekla da se ne nadam mnogo, zato što učestvuju 11 zemalja sa četiri kontinenta, ali uspela sam”, priča za B92 Tijana, koja je sama naučila da komponuje.

Tijana je prvu kompoziciju komponovala sa samo šest godina.

"Kompozicija se zvala 'Fraza smokić', imala je samo desetak nota, ali je ipak mojih ruku delo”, kaže Tijana uz osmeh.

U AVGUSTU U BEČ PO NAGRADU

Tijana je pozvana u Beč da izvede nagrađenu kompoziciju sa takmičenja mladih kompozitora, a tamo će, osim koncerta, imati priliku da obiđe i kuću Mocarta, Hajdna i Betovena.

“Beogradski valcer” je, kako kaže, njena prva ozbiljna kompozicija.

“Jedna melodija mi se stalno vrtela po glavi, stalno sam je pevušila i na kraju zapisala. Prvi put sam je svirala na priredbi za kraj četvrtog razreda, ali samo početak. Tada još uvek nisam znala kako će izgledati kraj kompozicije. Kasnije sam dobila inspiraciju, dodala tempo, dinamiku i tako je nastao Valcer.”

Nazivom kompozicije Tijana želi da promoviše svoju zemlju, a već vredno priprema i drugu kompoziciju koja se zove “Tri reke Srbije”, Sava, Rzav i Dunav, koju je posvetila svojoj ujni.

Kao pravi mali muzički genije, Tijana je prvo počela da peva, pa onda da priča.

“Moja mama je muzički obrazovana, pa je videla da imam sluha. Stalno sam plesala uz muziku.” Tako je Tijana sa samo pet i po godina krenula u muzičku školu “Vladimir Đorđević”. Zbog neverovatnog talenta za muziku, nije bilo potrebe da Tijana ide u pripremni razred, već je odmah upisana u prvi razred.

Ova devojčica je apsolutni sluhista, što podrazumeva određivanje tona bez intonacije.

“Imam najviši stepen apsolutnog sluha, mogu bilo koji zvuk da pretvorim u tonove. Na primer, zvuk miksera, usisivača, lavež pasa, bebin plač. Kada mama nekad podvikne, ja dođem u svoju sobi i odsviram to na klaviru dok ona govori”, kaže Tijana uz smeh.

A kako Tijana uspeva da uskladi sve svoje obaveze?

“Najviše vremena provodim komponujući, jer se komponovanje na taj način vežba. Jednom sam sela i izračunala sve slobodne sate koje imam u jednoj nedelji, i to ne računajući raspuste, i to slobodno vreme koristim za komponovanje, ručne radove, gledanje filmova, druženje i čitanje.”

Muzika je njena prva ljubav, ali pored toga, Tijana voli da šije, da se bavi ručnim radom, trenira karate, uči nemački, pohađa razne radionice, ide i u muzičku i osnovnu školu.

“Isplela sam sebi džemper, dva šala i kapu”, priča ova svestrana devojčica, koja osvaja svet velikim koracima.

Njena najveća podrška su njeni roditelji, ali i profesorka klavira Tatjana Mićović iz muzičke škole “Josip Slavenski”, u koju se prebacila kada je bila drugi razred osnovne škole.

“Ona je imala težak zadatak da od jednog deteta nevežbača napravi dete koje osvaja samo prve nagrade. Osvojila sam osam prvih nagrada u njenoj klasi. Ona više nije u Srbiji, ali mi je i dalje velika podrška. Sada sam kod profesorke Marine Radić i Tatjane Đorđević, a sa profesorkom Milicom Radojević, koja je rekla mojim roditeljima da mogu da upišem muzičku školu sa pet i po godina, radim sve ono što se ne radi u muzičkoj školi, na primer džez, skidanje muzike...”, kaže Tijana, koja najviše voli da sluša džez i hevi metal.

“Najveće uživanje mi je kada tata i ja u njegovoj radnoj sobi odvrnemo hevi metal, toliko glasno da samo što kompjuter ne padne, i zajedno skačemo.”

Čajkovski, Šopen, Betoven, Mocart i Rahmanjinov su joj uzori, a u budućnosti želi da se bavi komponovanjem, ali ne u Srbiji.

“Volela bih u Beču da studiram kompoziciju, ili u nekoj drugoj državi. Mislim da ću bolje proći u inostranstvu, jer ima više mogućnosti nego ovde.”

Ceo jedan zid njene ružičaste sobe ukrašen je njenim nagrada i priznanjima.

“Osvojila sam 8sam prvih nagrada na klavirskim takmičenjima, od kojih su dve zlatne medalje na takmičenjima kamernih orkestara, zatim dve druge nagrade i jednu treću, a iz solfeđa sam osvojila 3triprve nagrade, od toga sam na dva takmičenja dobila nagradu laureat (na latinskom “lovorom ovenčan”, to je posebna nagrada na takmičenjima koja izdvaja jednog učesnika kao najboljeg u kategoriji) i 100 od mogućih 100 poena. Najznačajnije klavirsko takmičenje mi je „Međunarodno takmičenje Davorin Jenko“ na kojem sam dobila prvu nagradu, zlatnu medalju, i bila sam druga od 36 učesnika u kategoriji”, priča ponosno Tijana i dodaje da joj je najznačajnije takmičenje “Golden Key”, jer je to prvo svetsko takmičenje na kojem je učestvovala.

Ali to nije sve. Tijana želi da stalno otkriva nova vrata muzike, pa je svirala i čembalo, instrument koji je preteča klavira.

“Išla sam nedavno u posetu mojoj bivšoj vaspitačici, ona je tada deci svirala pesme na harmonici. Iskoristila sam priliku i za to vreme sam naučila i na harmonici da sviram. A volela bih da naučim i da sviram na renesansnoj harfi i liri.”

Tijana svoje uspehe deli sa drugarima iz razreda, a učiteljica i razredna su joj takođe podrška i često joj izlaze u susret. Inspiracija su joj - osećanja.

“Ja od trenutnih osećanja dobijam melodiju. Mogu u hodu da komponujem tako što samo uključim diktafon na telefonu i snimim melodiju koja mi se u tom trenutku javi.”

Ova vredna devojčica ne odustaje od svojih snova i ciljeva. Takmičenje “Golden Key” se održava svake godine, a Tijana ovoga puta sprema, kako kaže, ozbiljniju kompoziciju, sa kojom očekuje da osvoji bolji plasman od ovogodišnjeg.

Piše: Jovana Blagojević

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 36 idi na stranu