Preminuo slikar Živojin Žika Miškov

Najstariji slikar na Petrovaradinskoj tvrđavi i najstariji član udruženja umetnika Petrovaradinske tvrđave "Likovni krug" Živojin Žika Miškov preminuo je u 92. godini u Novom Sadu.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Thinkstock / ilustracija
Foto: Thinkstock / ilustracija

"Miškov je preminuo u svom ateljeu, među svojim slikama na kojima je, kao veliki svetski putnik, oslikao gotovo ceo svet. Među svojim kornjačama sa Galapagosa, tukanima iz Južne Amerike, kišnim šumama Amazona. Nad svojim gradom. Živojin Žika Miškov je preminuo i u svojoj kući jer, jedini je umetnik koji je insistirao da mu adresa u ličnoj karti bude – upravo atelje, Duga kasarna, Petrovaradinska tvrđava", naveo je "Likovni krug" u saopštenju.

Miškov je rođen u Kovilju 1925. godine. Diplomirao je slikarstvo 1963. na Akademiji primenjenih umetnosti u Beogradu. Imao je više od stotinu izložbi širom sveta, od čega 12 u Parizu.

Bio je i član Saveza udruženja likovnih umetnika Vojvodine. Dobitnik je brojnih priznanja, između ostalih Povelje grada Novog Sada 1983. godine za doprinos kulturnom razvoju grada, kao i Prix de France, srebrnu medalju za crtež 1981. godine.

Njegove slike se nalaze u Muzeju grada Novog Sada, kao i u Muzeju savremene umetnosti u Francuskoj, gde su deo stalne postavke savremene evropske likovne umetnosti.

Bio je učesnik Narodnooslobodilačke borbe.

Živojin Žika Miškov će biti kremiran u četvrtak na Novom groblju u Novom Sadu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 41 idi na stranu