Obeležen Evropski dan jezika

Raznovrsnim programom danas je u Studentskom parku u Beogradu obeležen Evropski dan jezika, čiji je cilj da se promoviše jezička i kulturološka raznolikost starog kontinenta i podstakne stanovništvo da uči što više jezika.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Šef delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Majkl Devenport kazao je da je "naš kontinent" multilingvistički, koji zbog toga ima šta da slavi.

Prema njegovim rečima, stanovništvo Evrope govori oko 50 različitih jezika, a da zahvaljujući migracijama, brojne zemlje osim maternjeg imaju i jezike nacionalnih manjina.

"Srbija je jedna od tih zemalja i u njoj se poštuju jezici nacionalnih manjina. U drugim zemljama isto. Samo u mom rodnom gradu - Londonu živi 100 nacija koje govore engleski, ali neguju i svoje nacionalne jezike", rekao je Devenport.

On je dodao da je Evropski dan jezika manifestacija na kojoj se putem pozorišnih predstava, poezije, muzike i plesa slavi lingvistička raznolikost.

Šef misije Saveta Evrope (SE) u Beogradu Tim Kartrajt rekao je da na današnji dan Evropa slavi jezičke različitosti, ali da on ima mnogo ozbiljniju poruku, a to je da je Evropski dan jezika kapija ka razumevanju različitih kultura.

"Veoma je važno da se što više jezika govori, jer nema zemlje u Evropi koja nije multietnička. Govoriti samo jedan jezik je isto što i videti svet u samo jednoj boji", rekao je Kartrajt.

Ipak, ocenio je on, učenje jezika nije samo obaveza.

"Upotreba, igranje, uživanje u jeziku, otkrivanje, učenje, isprobavanje, slušanje, govorenje jezika, sve je to ovaj 26. septembar. Nije važno da li smo nešto rekli potpuno gramatički tačno, već da se zabavljamo i uživamo koristeći jezike", rekao je Kartrajt.

Predsednik EUNIC-a Žan Baptist Kuzan kazao je da je jezik način da se otvorimo ka novim svetovima, a da je učenje stranog jezika najbolji način da pristupimo novom svetu i volimo ga na novi način.

Kreativnost je najbitnija za život u Srbiji. Zajedno radimo na tome da podržavamo sve zemlje koje se u Srbiji bave kulturom", rekao je predsednik EUNIC-a, organizacije koja okuplja sve strane kulturne centre u Srbiji.

Posetioci manifestacije imali su priliku da vide štandove brojnih kultnih centra stranih ambasada koje posluju u Beogradu, i da se na njima informišu o učenju jezika, istoriji i kulturi zemalja.

Među izlagačima bili su Nemačka, Italija, Francuska, Rumunija, Španija, Holandija, Austrija, Grčka, a najviše interesovanja izazvali su štandovi Švajcarske, Gete instituta i Saveta Evrope.

Osim toga, svi zainteresovani mogli su da prisustvuju časovima salse, pozorišnim predstavama, recitovanju poezije, muzičkim koncertima na različitim evropskim jezicima.

Evropski dan jezika slavi se od 2001. godine u Savetu Evrope i 47 zemalja članica te organizacije.

Koodinator Evropskog dana jezika u Srbiji bio je Gete institut iz Beograda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 34 idi na stranu