Sutra komemoracija Bati Živojinoviću

Komemoracija povodom smrti jugoslovenskog i srpskog glumca Velimira Bate Živojinovića biće održana sutra, 25. maja u 15.30 u Velikoj sali Doma sindikata u Beogradu, saopštila je Socijalistička partija Srbije.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: FoNet
Foto: FoNet

Kako je navedeno, Bata Živojinović biće sahranjen u četvrtak 26. maja u 13.00 u Aleji velikana na Novom groblju u Beogradu. Glumac Velimir Bata Živojinović preminuo je 22. maja u Beogradu, u 83. godini.

Brojni domaći i strani zvaničnici, političari i diplomate, umetnici, kao njegovi poštovaoci i njegova publika, uputili su telegrame saučešća porodici i kolegama Bate Živojinovića.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je u telegramu saučešća rekao da će ga srpski narod pamtiti zauvek. “Ljudskom umu je neshvatljiva i neprihvatljiva pomisao da su titani, kao što je Bata, ipak smrtni ljudi", stoji u telegramu Nikolića.

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić poručio je u telegramu saučešća da je odlaskom legende srpsko glumište izgubilo jednu od najupečatljivijih ličnosti sedme umetnosti: "Generacije mladih glumaca stasavale su i učile od čoveka kome je svaki lik bio značajan, što potvrđuje i veliki broj uloga koje je ostvario u filmovima i TV serijama."

Predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić izrazio je danas najdublje saučešće porodici Živojinovića, rekavši da njegov odlazak predstavlja veliki gubitak za njegovu stranku i za Srbiju. Dačić je danas otvorio i Knjigu žalosti povodom smrti Velimira Bate Živojinovića, u sedištu SPS, u kojoj će rečima saučeshča od glumca moći da se pozdrave svi građani. Svoje žaljenje zbog odlaska u legendu, telegramima su izrazili između ostalog, i gradonačelnik Beograda Siniša Mali, predstavnici Skupštine grada, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, kao i predsednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović.

Kineski ambasador u Beogradu Li Mančang je danas, u ime kineskog naroda i svoje ime, izrazio saučešće srpskom narodu i porodici Velimira Bate Živojinovića zbog smrti legendarnog glumca koji je bio veoma popularan i u Kini.

"Duboko me je potresla vest o smrti Velimira Živojinovica, našeg Bate. Ovom prilikom zelim da u ime kineskog naroda i u moje lično ime izrazim najdublje saučešće njegovoj porodici i srpskom narodu. Budite uvereni, da svaki građanin Kine koji je imao priliku da uživa u njegovim filmovima, tuguje sa nama", naveo je kineski ambasador.

Vest o smrti legendarnog Valtera pogodila je kolege gumce koji Živojinovića pamte kao vedrog, punog energije, nasmejanog i šaljivog, ali pre svega kao velikog profesionalca.

Ljubiša Samardžić, koji je s Batom Živojinovićem igrao u brojnim filmovima, kako prenosi Blic, kaže da sećanja ne blede.

"U svetu je teško naći glumca koji je sa takvom lakoćom mogao da igra sve žanrove - komedije, drame, akcije. On je imao talanat i dar da to prenese drugima. Njegovi filmovi nikoga ne ostavljaju ravnodušnim", rekao je glumac Vojislav Voja Brajović Tanjugu.

Glumica Gorica Popović tužna je zbog smrti Živojinovića i kaže da će ga pamti kao "vuka filma i glumišta uopšte", dok njen kolega Branislav Lečić smatra da Batin život i sve što je radio predstavlja istoriju srpskog i jugoslovenskog filma.

Glumac i reditelj Radoš Bajić smatra da je otišao najveći srpski filmski glumac u koloni velikana koji nas u poslednje vreme neumitno napuštaju, kao i da će Živojinovićevo mesto trajno ostati ostati upražnjeno, jer je on nezamenljiv.

Smrt legendarnog Bate Živojinovića rastužila je njegove kolege i saradnike u Hrvatskoj, koji o njemu imaju samo lepe reči i podsećaju na njegovo veliko prijateljstvo s preminulim hrvatskim kolegom Borisom Dvornikom.

Živojinović je navijao za Crvenu zvezdu i u mladosti je trenirao fudbal u tom klubu, pa su i članovi crveno-bele porodice s velikom tugom primili informaciju o njegovoj smrti.

Vreme i mesto sahrane biće naknadno objavljeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 40 idi na stranu