Uelbek: Terorizam je način socijalizacije

Terorizam i militantizam su način socijalizacije, tvrdi francuski pisac Mišel Uelbek u dugom intrevjuu koji je dao časopisu "Revue des deux mondes" u kom ističe "strah u čistom stanju" koji islam pobuđuje u francuskom društvu.

Izvor: Tanjug
Podeli

Govoreći o borbi protiv džihadista, Uelbek je rekao da "nije lako suprotstaviti se religioznoj sekti".

"Čisto policijski odgovor religioznoj sekti nije garant uspeha", tvrdi on, jer "kada se ne plašite smrti, baš vas briga za policiju". "Bilo kakva nasilna akcija mogla bi biti shvaćena kao način da se izađe iz očajne anomije (društvene dezorganizacije kao posledice pomanjkanja efikasnih normi)", tvrdi autor "Potčinjavanja".

"Terorizam i militantizam su način socijalizacije. Verovatno je lepo proživeti zajedničke trenutke, uzbudljive trenutke protiv policije... Imati osećaj da ste zajedno protiv svih", navodi Ulebek.

"Veći je stepen zajedništva kada imate puno neprijatelja. Tu nastaju prave veze, čvrsta prijateljstva, čak ljubav u slučaju žena džihadista", dodao je on. Priznajući da sve više živi povučen od sveta i da je zabrinut zbog anomije koja pogađa francusko društvo, Ulebek je rekao da njegov najnoviji roman "Potčinjavanje", o Francuskoj pod islamskom vlašću, izražava strah koji oseća kod svojih savremenika.

To hipotetičko potčinjavanje francuskog društva muslimanskoj kulturi izaziva "strah u čistom obliku", insistira pisac. "Ako se osvrnem na svoje knjige, rekao bih da konstatujem, a da potom pravim projekcije, koje nisu proročanstva", naveo je on, dodavši da je "mišljenje o islamu pođednako loše u svim evropskim zemljama".

"To je možda jedina stvar koju delimo", zaključio je ovaj cenjeni književnik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 46 idi na stranu