Srbija i Hrvatska o povraćaju kulturnih dobara

Mešovita srpsko-hrvatska medjudržavna komisija za povraćaj kulturnih dobara održala je sastanak u Osijeku povodom preciziranja konkretnog dogovora o povraćaju kulturnih dobara u Hrvatsku u 2015. godini, saopšteno je danas iz Ministarstva kulture.

Izvor: Tanjug
Podeli

Zaključeno je da su stvoreni uslovi za povraćaj ukupno 533 predmeta arheološke zbirke Muzeja u Kninu, koji su privremeno smešteni u Narodnom muzeju u Beogradu, kao i arhivske građe iz Vukovara koja je privremeno smeštena u Arhivu Vojvodine. Povraćaj ovih predmeta predviđen je krajem maja.

Predmeti koji će biti vraćeni u Knin potiču s lokaliteta Dolina, Polača, Vrpolje, Markovac i Burnum.

Iz Ministarstva navode da je postignut dogovor i da se prihvati zahtev porodice Desnica, tako da se u što kraćem roku naslednicima omogući povraćaj umetničke i arhivske kolekcije ove porodice koja se trenutno nalazi na privremenom čuvanju u Muzeju srpske pravoslavne crkve.

Srpska strana nije prihvatila predlog predstavnika Hrvatske da kulturno blago Srpske pravoslavne crkve bude smešteno u privremene depoe u Hrvatskoj. Uslov Srbije je da kulturno blago SPC mora da bude vraćeno na mesto s koga je spaseno ili da se smesti u odgovarajuće riznice SPC u Hrvatskoj.

Ovo je bio prvi zvaničan sastanak komisije u novom sastavu. U februaru je srpski deo komisije posetio smeštajne i izlagačke uslove u eparhijama Dalmatinskoj i Slavonskoj, dok je hrvatski deo komisije prethodne nedelje obišao depoe ustanova u Srbiji u kojima je smešteno kulturno blago koje je predmet povraćaja.

U narednom periodu očekuju se nastavak saradnje i dalji razgovori na rešavanju svih otvorenih pitanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 27 idi na stranu