Ričardu Drajfusu uručen Zlatni pečat Kinoteke

Nagrada Zlatni pečat uručena je danas proslavljenom glumcu Ričardu Drajfusu u novom zdanju Jugoslovenske kinoteke, a najveće priznanje te institucije 32. dobitniku uručio je direktor Radoslav Zelenović.

Izvor: Tanjug
Podeli

Zelenović je podsetio da su među dobitnicima priznanja za ukupan doprinos sedmoj umetnosti, ustanovljenom povodom stogodišnjice filma 1995. godine, đuzepe de Santis, Jiri Menzel, Nikita Mihalkov, Vim Venders, Luk Beson, Žerar Deparđe, Ralf Fajns, Džon Sevidž, Aleksandar Sokurov i drugi napomenuvši da su svi laureati morali da posete Jugoslovenski kinoteku.

Drajfus se, nakon što je sa posetiocima pogledao inserte iz svojih najznačajnijih ostvarenja, upisao u knjigu utisaka Kinoteke, a potom je pročitao poruku. "Srbima koji su pokazali svoje srce", zapisao je on.

Oskarovac je rekao i da je srećan pošto kroz glumu ima prilike da nasmeje ili rasplače ljude što, kako kaže, nije mala stvar i da zbog toga obožava svoju profesiju. "Obožavam to što moj život može da deluje na vaš", istakao je Drajfus.

On je dobitnik Oskara za glavnu ulogu u filmu "Zbogom devojko" i zvezda je filmova "Američki grafiti", "Ajkula", "Bliski susreti trece vrste", "Holandov opus" i drugih.

Poznati glumac je počasni gost 43. Međunarodnog filmskog festivala. Drajfus ne igra ni u jednom od oko 90 premijernih filmova koliko će ih biti prikazano do kraja Festa, ali će ga publika videti u filmu "Američki grafiti" Džordža Lukasa, koji je prikazan na Festu 1974. godine, a sada je deo programa "Fest klasik" u Muzeju Jugoslovenske kinoteke.

U okviru omaža Drajfusu, Kinoteka prikazuje filmove "Dilindžer" Džona Milijusa, "Klošar sa Beverli Hilsa" Pola Mazurskog, "Čeljust" Stivena Spilberga, "Devojka za zbogom" Herberta Rosa, "Dudi visoko leti" Teda Kočifa, "Ima li mesta za ljubav" Džoela Olinskog, "Razglednice iz pakla" Majka Nikolsa i "Rozenkranc i Gilderstern su mrtvi" Toma Stoparda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 27 idi na stranu