Obnova Narodnog muzeja će trajati do maja 2016.

Radovi na obnovi Narodnog muzeja u Beogradu počeli su danas i trebalo bi da budu završeni u maju 2016. godine, najavio je ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac.

Izvor: Beta
Podeli

Nakon obilaska depoa Narodnog muzeja, Tasovac je rekao novinarima da će tačan iznos novca za obnovu muzeja biti poznat posle usvajanja budžeta Srbije za narednu godinu ali da su sredstva za obnovu najznačajnijih muzejskih ustanova u Srbiji obezbeđena.

"Pred nama je veliki posao. Radujem se što smo ga započeli i što znam kada ćemo ga završiti", rekao je Tasovac.

On je podsetio da je Narodni muzej u Beogradu u proteklih nekoliko meseci organizovao nekoliko značajnih izložbi na kojima su, pored ostalog, predstavljena dela Pita Mondrijana, Rubensa, Tiepola, Nadežde Petrović, Henrija Mura a u da u toj ustanovi borave konzervatori iz kineskog muzeja Zabranjenog grada.

Ministar je rekao da je za obnovu Narodnog muzeja napravljen projektni zadatak a da će biti uređen i glavni projekat, nakon čega će biti raspisan tender za izvođača.

"Ne radimo samo građevinsku rekonstrukciju naših najznačajnijih muzeja nego i njihove uloge na početku 21. veka", rekao je Tasovac i dodao da Narodni muzej i Muzej savremene umetnosti imaju ogroman potencijal.

Tasovac je najavio da će u Beogradu 2015. godine gostovati velika reprezentativna izložba ruske avangarde iz Sankt Peterburga, koja će, osim u Beogradu, još biti postavljena jedino u Švajcarskoj i Monte Karlu.

On je dodao da je sa ruskim ministrom kulture razgovarao i o vraćanju jedne stranice Miroslavljevog jevanđelja, koja se čuva u Nacionalnoj biblioteci Rusije u Sankt Peterburgu.

Direktorka Narodnog muzeja Bojana Borić Brešković rekla je da će obnova te institucije početi od spoljne fasade i zamene fasadne stolarije a da će nakon toga biti nastavljeni unutrašnji radovi.

Prema njenim rečima, tokom obnove muzej će prva dva meseca i dalje biti otvoren a zatim će radovi biti nastavljeni bez prisustva javnosti.

Ona je rekla da je deo eksponata ranije izmešten iz Narodnog muzeja, dok će ostala dela ostati u muzeju i tokom rekonstrukcije.

"Poslove obavljamo zahvaljujući izuzetnoj podršci i razumevanju Ministarstva kulture i informisanja. Podstrek, emocionalni odnos i najveća radna disciplina doveli su do početka ovih radova", rekla je ona.

Danas je novinarima predstavljen i deo kolekcije iz zbirke strane umetnosti Narodnog muzeja u Beogradu koja sadrži više od 1.100 dela izuzetne kulturne i istorijske vrednosti.

Rekonstrukcija Narodnog muzeja prvi put je najavljena još 2001. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 29 idi na stranu