Srednjovekovno prstenje u Narodnoj skupštini

Na izložbi "Poruke sa ruke" koju Narodni muzej realizuje u zdanju Narodne skupštine Republike Srbije od ponedeljka 24. novembra biće izloženo 20 srednjovekovnih prstenova.

Izvor: Tanjug
Podeli

Ova izložba ima za cilj da prikaže segment svetovnog života srpskih srednjovekovnih vladara i vlastele, navodi se u saopštenju Narodnog muzeja.

Pored uvida u veliko materijalno bogatstvo srpskih srednjovekovnih vladara i vlastele, prstenje koje će biti predstavljeno svedoči o prefinjenom ukusu i osećaju za vizantijsku estetiku koja je u spoljnim oblicima tražila i nalazila skrivenu božansku lepotu.

Prstenje koje su nosili ti ljudi, osvetljava i druge aspekte života. Ono je samo deo nakita kojim je pripadnik višeg društvenog sloja mogao da upotpuni svoju odeću, poput predmeta od zlata i srebra kojima su ukrašavani glava, vrat, grudi i ruke. Na prstenu je moglo biti utrezano ime vlasnika, njegov društveni rang ili profesija.

Takođe urezane maksime ili stihovi koji se mogu naći na prstenu, mogu da približe niz pojava i misli kojima se vlasnik prstena priklanjao i tako približe lična uverenja ljudi koji su živeli pre više vekova.

Autorka izložbe je muzejski savetnik u Narodnom muzeju u Beogradu Branka Ivanić, a otvoriće je direktorka Narodnog muzeja Bojana Borić Brešković i predsednica Narodne skupštine Maja Gojković Izložba je realizovana pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 26 idi na stranu