Naučni skup na stogodišnjicu rođenja Cuce Sokić

Naučni skup Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) povodom 100 godina od rođenja znamenite slikarke, člana Akademije Ljubice Cuce Sokić biće održan na dan njenog rođenja, 9. decembra.

Izvor: Tanjug
Podeli

Tema skupa je Ljubica Cuca Sokic i njeno doba, a to će biti prilika da se celokupni život i umetnički opus jedne od najznačajnijih slikarki koja je svojom licnošcu i delom obeležila srpsku i jugoslovensku umetnost, kao i okolnosti u kojima su se njen život i rad odvijali u okviru naše i evropske kulturne klime 20. veka, sagledaju interdisciplinarno - u svoj složenosti i sa više naucnih aspekata.

Galerija SANU će tom prilikom izložiti rad koji je dobila testamentarnim zaveštanjem Ljubice Cuce Sokic (Kompozicija u plavo-sivom 1975), najavljeno je iz te institucije.

Zalaganjem Odeljenje likovne i muzicke umetnosti SANU izlivena je skulptura koja predstavlja portret Cuce Sokic, rad Stevana Bodnarova (original se čuva u Narodnom muzeju u Beogradu).

Takođe, pokrenuta je inicijativa da jedna ulica u Beogradu ponese njeno ime i da krajem godine Pošta Srbije izda jubilarnu marku slikarki u čast. Staranjem grada Beograda i opštine Stari Grad biće postavljena spomen-ploča kod ulaza u zgradu u kojoj je umetnica stanovala, a zalaganjem člana SANU, slikarke Milice Stevanović postavljen je bilbord na Kosančićevom vencu koji je deo akcije Slikarski pogled - Muzeji na ulici Milice Stevanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 26 idi na stranu