Arheolozi traže Lorkin grob

Arheolozi će uskoro početi istraživanje lokacije na jugu Španije gde se veruje da je pesnik Federiko Garsija Lorka ubijen i sahranjen na početku Španskog građanskog rata 1936. godine, saopšteno je danas u Madridu.

Izvor: Beta
Podeli

Istraživanje 300 kvadratnih metara na jednom brežuljku kod Granade, na jugu Španije, počeće 17. novembra, izjavio je lokalni zvaničnik Luis Naranho.

Cilj je nalaženje ostataka i drugih žrtava građanskog rata, ne samo Lorke. Stručnjaci su pre dve godine istražili obližnje mesto, ali nisu ništa našli. Lorkina porodica se tada usprotivila iskopavanju, tvrdeći da želi da njegovi posmrtni ostaci počivaju u miru i da Lorku ne bi trebalo izdvojiti od ostalih stradalih.

Pesnikova porodica je kasnije pristala da istražiteljima da uzorke DNK kako bi pomogla u identifikovanju posmrtnih ostataka. Lorka (1898-1936), jedan od najpoznatijih španskih pesnika 20. veka, bio je među desetinama hiljada civila koje je ubila policija diktatora Fransiska Franka i čiji se posmrtni ostaci nalaze u masovnoj grobnici.

Najpoznatiji je po tragedijama "Krvava svadba" i zbirkama pesama "Pesnik u Njujorku" i "Ciganske balade". Njegov rad se zasniva na univerzalnim temama ljubavi, smrti, strasti, okrutnosti i nepravde.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 24 idi na stranu