250.000 članaka na Vikipediji na srpskom jeziku

Tokom noći 28. jula tačno u 02:37, Vikipedija na srpskom jeziku dostigla je broj od 250.000 objavljenih članaka.

Podeli

Jubilarni članak govori o Pedru de Valdiviji, španskom konkvistadoru i prvom guverneru Čilea, a njegov autor je urednik koji doprinosi Vikipediji pod pseudonimom Samardžija. Kada je nastala 2001. godine, Vikipedija je bila jedinstveni eksperiment enciklopedije zasnovane na saradnji i zajedničkom radu. Umesto da se oslanja na uglavnom plaćene grupe stručnjaka, Vikipedija je prva enciklopedija koju mogu da uređuju svi zainteresovani.

Upravo na taj način zastupljene su sve različitosti i manjine, kako u sadržaju, tako i u raznovrsnosti onih koji uređuju, što Vikipediju čini enciklopedijom sa najširim mogućim dometom ljudskog znanja i iskustva.

Vikipedija je projekat sakupljanja, umnožavanja i promocije slobodnog znanja na Internetu. Trenutno ima preko 20 miliona članaka na preko 285 jezika. Vikipedija dobija oko 500 miliona pregleda dnevno, što je čini petim sajtom po posećenosti na Internetu. Vikipedija na srpskom jeziku je najveća enciklopedija na srpskom jeziku uopšte.

Posećuje se preko 500.000 puta na dnevnom nivou, što je čini osmim sajtom po posećenosti u Srbiji. Do broja od 250.000 članaka došla je zahvaljujući 11-godišnjem radu više od 140.000 korisnika i korisnica. Zadužbina Vikimedija (eng. Wikimedia Foundation Inc.) je nevladina i neprofitna organizacija sa sedištem u San Francisku, Kalifornija, SAD posvećena rastu, razvoju i besplatnoj distribuciji slobodnih, višejezičkih sadržaja u celom svetu.

Zadužbina Vikimedija ima 40 ogranaka širom sveta. Vikimedija Srbije je peti ogranak Zadužbine Vikimedija. Nastala je 2005. godine i sada broji preko 100 članova i članica. Kancelarija se nalazi u ulici Bulevar kralja Aleksandra 20 u Beogradu i otvorena je svakim radnim danom za sve zainteresovane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 25 idi na stranu