Vodič kroz pametno korišćenje stereotipa

Uz dužno poštovanje prema izvanrednom Tom Hardiju (Tom Hardy) u naslovnoj ulozi, prvo ime koje će iskusnijeg filmofila privući gledanju "Prljave isporuke" jeste ono scenariste, Denisa Lehana.

Podeli

  • “PRLJAVA ISPORUKA” (The Drop) 2014 – trenutno u ponudi HBO-a
  • Režija: Majkl Er Roskam
  • Scenario: Denis Lehan
  • Uloge: Tom Hardi, Džejms Gandolfini, Naomi Rapas

Piše: Filip Grujić

Lehan je pisac po čijim su se kratkim pričama napravili kultni filmovi sa kraja prošlog i početka ovog veka, među kojima su Mistička reka (Mystic River), Nestala devojka (Gone Baby Gone), „Zatvoreno ostrvo“ (Shutter Island), ali i najnovije ostvarenje glumca i reditelja Bena Afleka Zakon noći (Live by Night). Uz Lehana, reditelj filma je mladi Majkl Er Roskam kojem je ovo drugo dugometražno ostvarenje, nakon filma "Bikova glava", sa kojim je 2012. godine bio nominovan za Oskara za najbolji strani film. Kada se na to doda i već pomenuti Hardi u glavnoj ulozi, jasno je da su očekivanja velika.

Nakon uzbudljive uvodne špice u kojoj nam je prikazano kako diluju drogu u kafiću, tako što imaju tajni štek, gde neko samo ostavi paketić, a drugi tip ga pokupi sutradan, moglo se naslutiti da će se film nastaviti u Gaj Ričijevskom (Guy Ritchie) maniru akcionih komedija. Međutim, ono što dolazi posle nema nikakve veze sa Gaj Ričijem, već film poprima sasvim drugu i ozbiljniju notu. Tom Hardi tumači ulogu Boba, barmena u kafiću u kojem se ostavljaju paketići. Igra ga na ivici autistične osobe koja nema baš previše empatije za ljude, međutim kada dođe do životinja, u ovom slučaju psa kojeg je našao u kontejneru, jasno nam je da bi za tog psa sve uradio. On nam nije od početka sasvim jasan lik, povučen je, ćutljiv, ne priča mnogo i ne izgleda bistro, i upravo je takva postavka stvorila osećaj nelagode – gledalac bukvalno samo čeka trenutak kada će nešto pući. I zaista, na kraju je Bob bio taj koji je pukao – ili, tačnije, pucao - i mi smo otkrili tajnu koju je on tokom filma nosio u sebi. Ali do tog pucanja(pucnja) mnogo se toga promenilo.

Priča ima sve elemente koji su potrebni za dobar triler. Bob ima neku intrigantnu prošlost koja nam se do kraja ne otkriva, zatim upoznaje napaćenu ribu, Nadiu, koju igra Numi Rapas (Noomi Rapace), sa kojom uspostavlja odnos bliskiji nego sa ostalim ljudima; rođaka Marva, kojeg tumači Džejms Gandolfini (James Gandolfini), koji mu na kraju zabija nož u leđa i kao šlag na torti, tu su zajebani Rusi krimosi, vlasnici kafića. Pored njih, bitnu ulogu igra i bivši Nadiin momak, Erik Dids (Matthias Schoenaerts), koji je upravo izašao iz zatvora zbog ubistva nekog Ričija. Zanimljivo je da on stalno potencira da je ubio Ričija i time se hvali. Iz takvog okvira priče je trebalo biti izuzetno pažljiv da film ne bi postao nižerazredni Holivudski treš sa Džerardom Batlerom (Gerard Butler) u glavnoj ulozi. Na sreću, reditelj Roskam je imao dovoljno sluha da izbegne skoro sve zamke koje mu ovakva priča nudi.

Lika Boba ima veoma uzbudljiv razvojni put, od naizgled mutavog tipa koji izvršava ono što mu se kaže, do čoveka koji ubija Erika Didsa jer je on hteo da opljačka njegov kafić za vreme isporuke paketića. Tu prvi put vidimo Bobovo pravo lice, i da taj razvojni put zapravo nije nešto novo za Boba, već povratak u prošlost, jer u toj sceni saznajemo da je on ubica Rikija, a ne Erik Dids koji je samo želeo da bude uvažen u kvartu. Na izuzetan način su svi likovi uvezani i ne postoje slučajnosti. Svaki od likova ima svoje razloge zašto čini određene stvari i ne postoje heroji i negativci u filmu. Svi imaju i dobre i loše strane i ta ambivalentnost likova je jedan od najboljih segmenata filma. Uprkos ironično srećnom kraju, u kojem nakon ubistva i svega što se dogodilo Bob dolazi do Nadie, mislim da je teško oteti se utisku da je nemoguće da njih dvoje budu srećni u svetu koji ih okružuje, a što je najtužnije, u svetu koji su sami stvorili.

Suptilnom, gotovo neprimetnom režijom i odličnim vođenjem glumaca, Roskam je uspeo da nam ispriča jednu izuzetno zanimljivu priču o malim ljudima koji bi želeli da budu nešto veliko, o nemogućnosti bega od prošlosti, o tome da bi svako svakome zabio nož u leđa zarad ličnog interesa, a ono što ovaj film čini odličnim je prilično subverzivna ideja da su u ekstremnim okolnostima dozvoljeni ekstremni postupci.

Ocena 9/10

Autor je student dramaturgije na Fakultetu dramskih umetnosti

Prati B92 na Viberu

Film/TV

Izvini, prijatelju, Herkul Poaro je samo jedan, a to nisi ti

Skrolovao sam tako po Fejsbuku pre nekoliko dana do besmisla (kao da je smisla ikada i bilo) i posle snimaka neobično šarenih obroka sa objašnjenjima kako ih spremiti, gomile selfija, fotografija beba koje se šire kao najsmrtonosniji virus i nešto muzike naleteo sam na trejler za “Ubistvo u Orijent ekspresu”.

Film/TV četvrtak 8.06. 17:15 Komentara: 50

Šta bi bilo da je Hilari pobedila

U nekom trenutku stvarnost uvek postane čudnija od fikcije. Tako je i TV serija „Kuća od karata“ sa dolaskom Donalda Trampa na mesto američkog predsednika, u potpunosti izgubila svoju subverzivnost jer je stvarnost odavno prevazišla.

Film/TV nedelja 4.06. 11:08 Komentara: 8

Nevidljivi svedok (Contratiempo)

Španski filmovi često pronalaze mesto na repertoarima naših bioskopa. Ako se uzme u obzir da je u pitanju zemlja iz koje su potekli Luis Bunjuel, Pedro Almodovar, ali i Alehandro Amenabar i mnogi drugi reditelji čija su ostvarenja doživela internacionalni uspeh, možemo reći da je u pitanju plodna i raznovrsna kinematografija koja zaslužuje pažnju.

Film/TV utorak 18.04. 09:09 Komentara: 2

Nenagrađena hrabrost i njena deca

Hrabro debitantsko ostvarenje Naši očevi, majke i njihova djeca, scenaristkinje, a sada i rediteljke Sanje Savić, bilo je prikazano ove godine na FEST-u, kao jedini film u selekciji Microwave.

Film/TV ponedeljak 17.04. 08:35 Komentara: 5

"Ima li života kada je kobasica pojedena?"

Kada sam čula da Set Rogen i Evan Goldberg pišu scenario za animirani film pod naslovom "Sausage Party" bila sam jako uzbuđena jer je ovaj scenaristički tandem napisao više hit komedija (R rated, naravno), kao što su "This is the end" (2013.), "Pinapple express" (2008.) i "Superbad" (2007.). Pored humora koji sugeriše sam naslov, karakterističnog i za Rogena i za Goldberga, ovaj film se bavi bezvremenim i uvek aktuelnim pitanjima vere i religije – što je neočekivano. Ili ipak ne toliko?

Film/TV četvrtak 13.04. 08:20 Komentara: 1

Vestern o društvenim problemima

U poslednjih nekoliko godina smo imali prilike da vidimo mnogobrojne, uspele i neuspele, pokušaje da se snimi vestern u današnjim okolnostima. "Po cenu života" je ostvarenje sa svim potrebnim činiocima za jedan dobar film tog žanra.

Film/TV utorak 11.04. 12:50 Komentara: 1

Vrteti se u krugu

Pre izlaska filma, kada je još na internetu postojala priča o tome da će se pojaviti novi deo Kruga (The Ring), u Američkoj produkciji, ne mogu reći da nisam bio skeptičan. Mada, ideja o prosleđivanju Samarinog videa (video koji ubija) preko društvenih mreža je i te kako fanovima prethodna dva filma privuklu pažnju, zbog čega je većina verovala da će treći deo biti, pa bar dosledan prethodna dva dela.

Film/TV ponedeljak 10.04. 07:58 Komentara: 4

"Lav": Suze, ali ne i patetika

Sećate li se temperature od minus dvanaest i Beograda okovanog snegom i ledom? Među malo stvari koje su mogle da nas zagreju bila je i pesma Sie „Never Give Up“, koja je najavila film „Lav“ („Lion“), u međuvremenu nominovan za „Oskara“, i to za najbolji film i najbolje adaptarani scenario. Bez obzira što sada znamo da „Lav“ nije među dobitnicima nagrade Američke filmske akademije, reč je o filmu i autorima na koje svakako treba obratiti pažnju.

Film/TV subota 8.04. 11:27 Komentara: 2
strana 1 od 103 idi na stranu