Debata o seriji "Povratak otpisanih" u Parobrodu

Na 8. AgitPoP i Parobrod debati o pop kulturi televizijskih serija u ponedeljak, 25. maja, u Ustanovi kulture Parobrod biće održana debata o popularnoj seriji "Povratak otpisanih", najboljem srpskom TV serijalu ikad, najavio je UK Parobrod.

Pošaljite komentar
  1. Otpisani je serija za sva vremena, jer tako nešto sa takvim glumcima se više nikad kod nas neće snimiti.

    Otpisani (posebno prvih 13 crno-belih epizoda) spadaju u najbolje svetske dramske tv serije o duhu i pokretu otpora, i samom životu u nekom okupiranom gradu u teško vreme II sv. rata.
    (Jel to štos iz Minhena, 28. maj 2015 03:24)

    # Link komentara

  2. Ubedljivo najbolja uloga i najbolje izvođenje je imao Toma Kuruzović kao Misirac... Svi ostali mu nisu ni do kolena
    (ma stvarno, 27. maj 2015 11:24)

    # Link komentara

  3. Jeste dobra serija, ali po mom misljenju nasa najbolja serija je
    "Vuk Karadzic".
    (Popeye, 26. maj 2015 11:43)

    # Link komentara

  4. E da, jos da dodam, mislim da je Bata Zivojinovic, stari Partizan, ovde odigrao najubolju ulogu kao cetnicki porucnik :)
    (Petar Srdanovic, 25. maj 2015 23:24)

    # Link komentara

  5. Pre neki dan sam ovlas pogledao film "Red Tails", o crnackim pilotima u 2.S.R. E nemoj neko da mi nesto kaze o "nerealnosti" Otpisanih....
    Elem, mislim da serija popularnost duguje upravo nedostatku ideologije. Partija se i ne spominje (cak se i pomalo zeza, nad kritikuju Ucu sto ih je izresetao), Prle je svercer, ima i pravoslavnih svestenika koji pomazu borbu, miner iz Prvog rata spasava most (istinita prica).
    A scena u kojoj Uca hoce da strelja ekipu jer imaju nedicevske dokumente je bazirana na istinitom dogadjaju, ali malo zapadnije - kod Zagreba. 1941. je poznati komunisticki agent Josip Kopincic sa zenom zarobljen od strane neke partizanske grupe na Sljemenu. Imali su ustaske dokumente, ali su bili uporni da su komunisti. Komandir je odlucio da saceka sa streljanjem dok ne dodje Ivo Lola Ribar. Kad je Lola dosao, samo je rekao - Da im fali dlaka sa glave, Tito bi vas sve streljao.
    (Petar Srdanovic, 25. maj 2015 23:10)

    # Link komentara

  6. pored ova dva serijala,svakako paznju zasluzuju,a po mom skromnom misljenju su cak i bolji,"Vise od igre" i neprevazidjen "Vratice se rode"...
    (belcho, 25. maj 2015 12:04)

    # Link komentara

  7. "Grlom u jagode", bez premca.
    (larso, 25. maj 2015 09:22)

    # Link komentara

  8. Ovi dušebrižnici koji u 21.veku prebrojavaju mrtve nemce u Otpisanima su oni koji su decenijama verovali da je to skoro dokumentarni film a sada se prave pametni. Pa zar mislite da te 75-76 godine (30 god.posle oslobođenja) kad se pojavila serija, da Beograđani nisu znali i sećali se kakva je situacija bila u gradu te 3,5 godine nego su verovali seriji. Nemci kad su ušli u grad za primer su obesili nevine ljude na Terazijama, tako da bi za svaki otpor njima usedila suluda odmazda. Ionako je na Jajincima i Sajmištu pobijeno desetine hiljada. Do operacije oslobađanja u gradu je bilo nekoliko krupnih i više individualnih akcija a stradali su agenti specijalne policije i žandarmi. Ovim dušebrižnicima pitanje: U kom to evropskom glavnom gradu su nemci za vreme okupacije dozvolili da im pokret otpora masovno ubija vojnike i oficire?. Da nisu u Parizu možda? Epizode Bolnica, Garaža, Povratak (u autu ministra), Štamparija, epizoda lova na radio stanicu (četničku ne partuzansku) i spašavanja padobranaca (od četnika ne partizana), Most (spašavanja starog savskog mosta) su pravljene po istinitim događajima. Svaka čast scenaristi Draganu Markoviću i reditelju Aleksandru Đorđeviću što su suptilnim preterivanjima u seriji ismejali tadašnji režim i njihovu višedecenijsku propagandu i preuveličavanja partizanskog otpora. U seriji je realno prikazano stradanje i situacije svih onih koji su bili protiv okupatora i spec.policije. NAJBOLJA TV SERIJA IKAD.
    (Nije dokumentarna ali ni SF, 24. maj 2015 15:52)

    # Link komentara

  9. i Bolji zivot.
    (PIVKE, 24. maj 2015 13:48)

    # Link komentara

  10. Beograd je u periodu od 1941-1945 sluzio za odmor nemackim oficirima i vojnicima koji su tu dolazili na oporavak sa istocnog i zapadnog fronta.
    Za to vreme u Beogradu nije ubijen nijedan nemac, radili su restorani, pozorista, bioskopi.
    Celokupan drugi svetski rat posle pada uzicke republike se preselio u Bosnu i tamo da nije bilo cetnika Popa Djujica ne bi nijedan Srbin ostao.
    Cica sa Romanije je do 1944 imao 16 partizanskih boraca.
    Sve velike partizanske bitke su bile bezanje pred nemackim ofanzivama kojima su Nemci samo obezbedjivali pojedine koridore.
    Partizanski pokret je porastao tek 1944 i 1945 kada je rat prakticno bio gotov posle poraza Nemaca na istocnom i zapadnom frontu.
    Slobodarski Beograd se pokazao kao slobodarski isto kao i devedesetih godina ovog veka prilikom ratova na podrucju Jugoslavije.
    Dok su drugi ratovali u Beogradu su se nosile svece i organizovani protesti za mir i protiv rata. SAMO NJIMA DA BUDE DOBRO
    (Dejan P., 24. maj 2015 10:01)

    # Link komentara

  11. Tihi i Prle su sta!Ako je Draza antifasista ...?
    (mujcinovic salih, 23. maj 2015 20:19)

    Protivnici muslimanske SS Handžar divizije.
    (Mihailo, 23. maj 2015 20:42)

    # Link komentara

  12. Ova serija je bila dosta gledana, rekao bih i omiljena serija mnogih, uključujući i mene. A onda čovek poraste... Ono što mi nije jasno je zbog čega se rehabilitacija Draže dovodi u vezu sa ovom serijom? Ili obratno. Da li neko želi da kaže da ova serija prikazuje stvarne istorijske događaje? Neki ljudi su zaista neozbiljni.
    (zoran, 23. maj 2015 20:41)

    # Link komentara

  13. Naravno da su potpuna fikcija, ali realno, koga briga?! :D Pa i partizanski filmovi, koji su nastali da stvarnim događajima, toliko su preuveličani da i današnji gledalac lako može da uoči gde prestaje istorija i počinje fikcija. Kao i Sutjeska i Neretva i gomila drugih stvari snimljenih tih godina poenta je bila veličanje antifašističkog pokreta, a ne realno prikazivanje istorijskih činjenica.

    I, koliko se ja sećam, u toj sceni sa Anđelkom, Prle jasno kaže: kako isto, četnici su zlotvori, mi branimo narod. Malo pre nego što će Prla i Anđelka biti na delu, u razgovoru seljaka i partizanskih delegata, četnici se opet jasno definišu kao kabadahije koje idu po selu, terorišu narod, otimaju hranu i maltretiraju žene. Mislim da je i više nego jasan stav prema četnicima.
    (Nemam ime, imam komentar, 23. maj 2015 20:30)

    # Link komentara

  14. Tihi i Prle su sta!Ako je Draza antifasista ...?
    (mujcinovic salih, 23. maj 2015 20:19)

    # Link komentara

  15. Сценарио за филм и серију ПО је преписан из архива ОЗНЕ који се односи на четнички покрет отпора у Београду. На пример, серија о радио станици је снимама по истинитом догађају када су Немци јурили по Београду четничку радио станицу. Једина серија која говори о истинитом догађају који су извели комунисти је спашавање Александра Ранковића ( рабаџија ) из болнице.
    (Dr, 23. maj 2015 19:35)

    # Link komentara

  16. Da li sam ja jedini koji u filmu PO primećuje naznake u tragovima omekšavanja dotadašnjeg stava prema domaćim izdajnicima ? Nedićevci se nazivaju "ovi naši slepci" maltene sa simpatijama, imate "šumske" četnike na čelu sa Batom koji "krvave gaće 4 godine", i gradskog pravog izdajnika Gašpara, imate prošlost Prleta koji se spanđao sa četničkom mladom, koja otvoreno kaže "ma to ti je isto, četnici i partizani", a Prle se mnogo ne buni zbog toga, itd...
    (Dowie, 23. maj 2015 17:43)

    # Link komentara

  17. Занимљиво. И данас волим да гледам ову серију, као што сам то волео и у детињству, али сам потпуно свестан чињенице да је њњна радња фикција и да ни за читав рат Немци у Београду нису имали толико мртвих колико је приказано само у једној епизоди. Да јесу, Београда не би било. Зато је и седео миран, што су грађани знали цену устанка.
    (Pantagruel, 23. maj 2015 17:05)

    # Link komentara

  18. O cemu debata...o tome sto su svi dogadjaji izmisljeni, i da takav pokret otpora u Beogradu nije postojao? Ili o tome da je u Beogradu za vreme drugog svetskog rata stradao jedan nemacki vojnik u saobracajnoj nesreci? To bi bile zanimljive teme.
    (Bg, 23. maj 2015 16:52)

    # Link komentara