Tarantino ne da da umre filmska traka

Holivudski teškaši među kojima su Kventin Tarantino, Kristofer Nolan i Džej Džej Ejbrams izborili su se da studiji postignu novi dogovor sa Kodakom i omoguće kompaniji da nastavi proizvodnju filmske trake kojoj u eri digitalizacije preti izumiranje.

Pošaljite komentar
  1. Filmovi su mu već 15 godina đubre, ali ovo cenim.
    (Nemanja, 1. avgust 2014 01:17)

    # Link komentara

  2. Spojeno, majstore, spojeno
    (jedva procitah naslov, 30. jul 2014 14:43)

    U srpskom jeziku NE se piše odvojeno.
    Postoje samo 3 izuzetka: neću, nemam i nemoj
    (Školski program, 31. jul 2014 10:12)

    # Link komentara

  3. 8mm je zakon!
    (Double8, 31. jul 2014 07:48)

    # Link komentara

  4. Pošto se za snimanje filmova koristi dijapozitiv, pogledajte poređenje digitalnih fotoaparata i Fuji Kodachrome dijapozitiv filma pa ćete videti šta je bolje i šta ima bolji šmek.

    Ista analogija važi između celuloidne trake i digitalne kamere. Naravno, ko je 100% izučio zanat na celuloidnoj traci ima poprilično problema da se prebaci na digitalu. Najveći problem je što kod digitale imate slobodu da podesite nekoliko desetina parametara, i pri svakoj kombinaciji dobijate drugačiji šmek. Koju onda kombinaciju izabrati?

    To je kao dilema između zum i fiksnog objektiva. Sa zumom imate problem da možete snimiti širi ili uži kadar, i dok se razmišljate koliko da zumirate, momenat je prošao. Sa fiksnim objektivom imate bar tu brigu manje i snimite ono što možete.

    Tako i kod filma, majstori znaju dobitnu kombinaciju pri snimanju, i nema eksperimentisanja. Sa digitalom ne mogu tek tako postići isti efekat, i igranjem u obradi može biti problem podesiti da sve scene imaju isti šmek.

    Naravno, postoje moderni umetnici koji maksimalno koriste prednosti digitalne tehnike, ali ne treba zameriti starim majstorima ako žele da i dalje rade na stari način.
    Jednostavno, ne žele da potraće 4-5 godina učeći kako da dobiju ono što žele digitalnom tehnikom, jer će ista za to vreme napraviti još jedan skok, pa će sve morati ispočetka, a svesni su da nemaju pred sobom baš toliko vremena za bacanje.
    (Veliki brat, 31. jul 2014 03:41)

    # Link komentara

  5. Nema vise trake ni na festivalima. Vec nekoliko godina na Palicu, a u Sopotu od prosle godine.
    (Dejan, 31. jul 2014 00:11)

    # Link komentara

  6. Nekada su samo bogati i učeni ljudi mogli da napišu knjigu, naučni rad ili doktorat. Danas su kompjuteri i štampa jeftini, pa svaka šuša piše i objavljuje šta stigne. Tako možemo reći da je pao kvalitet pisane reči. Isto tako se dešava i sa filmom. BTW Robert Rodrigez bi sigurno voleo da je mogao jeftinije da snimi El Mariachi i da je imao digitalnu kameru.
    (Knjigovnik, 30. jul 2014 23:46)

    # Link komentara

  7. Bez dobre price i scenarija nije ni bitno cime ces snimati. Ionako je tarantinu svaki film nakon pulp fictiona sve losiji i losiji.
    (Nikkor, 30. jul 2014 23:44)

    # Link komentara

  8. Tarantina sam cenio do skoro, a onda sam na jednoj konferenciji za novnare gledao kako njegov portparol (uz precutnu saglasnost Tarantina) na jako drzak nacin otkacinje nasu novinarku koja je samo htela da Tarantino posalje poruku zrtvama poplava u Srbiji. Portparol je drsko odgovorio da novinari ne smeju postavljati politicka pitanja. Tarantino je bio potpuno nezainteresovan, a sta ga je kostalo da uputi jednu toplu rec nastradalima. Gde je tu politika nije mi jasno? Od tada mi je potpuno pao u ocima...
    (Sale, 30. jul 2014 23:07)

    # Link komentara

  9. @umece starih majstora:
    A ko ti kaze da snimanje digitalnom kamerom ne zahteva svetlo, kompoziciju, sociva..? Digitalne kamere ne snimaju same. Ili imas talenat ili nemas, a nije bitno cime snimas. Postoje odlicni filmovi snimljeni digitalnom kamerom, a isto tako postoje losi filmovi snimljeni na filmskoj traci.
    (Velja, 30. jul 2014 22:46)

    # Link komentara

  10. Jeste da je snimanje digitalnim kamerama otvara mnogo vise mogucnosti i mnogo je lakse. Ali ja licno jos uvek ne bi zamenio film za digitalnu sliku jer prosto jos uvek nije toliko dobro. Digitalna projekcija se dosta poboljsala (iako nekako vise volim filmski projektor, valjda zbog nostalgije) ali slika koju te kamere proizvode mi se prosto ne svidja, ima neki sivkast izgled sa ostrim bojama. Grain na filmu, te tople boje prosto prosto otvaraju vrata druge dimenzije i vise ne gledam u stvarnost nego filmsku stvarnost. Film dodatno komplikuje stvari jer je ogromno mlacenje cuvati ga i razvijati ga, skupo je, cesto ne znas sta si snimio, potrebno je sve skenirati da bi se obradjivalo u post produkciji... Ali je valjda zbog svih tih silnih komplikacija film umetnost, i desava mu se isto sto se slikarstvu desilo pre vise od sto godina. Format se menja, postaje lakse umetnicima da se izrazavaju i pricaju price u filmskom formatu. Digitalne kamere prizaju mogucnost ljudima koji nemaju milion dolara da snime film koji izgleda lepo i 'profesionalno', dodatno olaksava zivot ljudima u industriji, otvara mnogo vise kreativnih mogucnosti ali ako se osnove filma kao medijuma gube (lepota filmskog jezika i lepota slike koja namerno nije 'realna') u cemu je poenta. Za mnoge je to samo izgovor, u mom lokalnom bioskopu filmove pustaju sa projektora koji je povezan sa laptopom (u stanju sam da razaznam individualne piksele koliko je lose), jeste da filmski projektor zna da omane i da je kvalitet trake koja stigne ocajan ali postoji neka car u svemu tome.
    (asdf, 30. jul 2014 21:57)

    # Link komentara

  11. Kristina iz Maratonaca je izgubila posao kada je došao ton film. Tako će i filmska traka jednog dana prestati da se proizvodi.
    (Video killed the radio star, 30. jul 2014 21:35)

    # Link komentara

  12. Uz svo poštovanje prema Tarantinu veću glupost nisam skoro čuo. Kao što nestaju svi stari mediji tako će i celuloid a Tarantino može samo da gleda i plače.
    (zoran sm, 30. jul 2014 21:15)

    # Link komentara

  13. Radi se o kolicini ulozenog truda. Veliki majstori kinematografije su morali dobro da izuce zanat da bi potrefili svetlo, sociva, optiku i kompoziciju. Kvantitet nije isto sto i kvalitet slike.
    (umece starih majstora, 30. jul 2014 20:24)

    # Link komentara

  14. Dobar posao je napravio sa vilmom Djangova osveta.
    Veoma dobar i poucan film.
    (nikola123, 30. jul 2014 20:02)

    # Link komentara

  15. Tzv soap opera efekt. Meni licno smetaju digitalni filmovi jer mi lice na serije, sve je orevuse glatko i stvarno i nikako ne uspevaju da me ubede da su u filmu i srecom imam na TV efekt koji mi to ponistava.
    (Limanac, 30. jul 2014 19:48)

    # Link komentara

  16. pogledajte dokumentarac "side by side". govori za i protiv digitalnog filma.
    (zaki, 30. jul 2014 19:23)

    # Link komentara

  17. Koliko sam shvatio još uvjek nije najjasnije odgonetnuto šta daje prepoznatljivi filmski efekat pokreta filmskoj traci. Neki kažu dubina polja, ali definitivno nije samo to.
    (Željko, 30. jul 2014 18:01)

    # Link komentara

  18. @jedva procitah naslov
    Naslov je pravilno napisan. Mene brine broj pluseva koje si dobio.
    (Jovan Ristic, 30. jul 2014 16:57)

    # Link komentara

  19. Daj majstore, napravi jos neki dobar film, pozeleo sam nesto novo od tebe!
    (Milosav, 30. jul 2014 15:55)

    # Link komentara

  20. Cek, cek, zar Kodak bije objavio bankrot prosle godine? Ili ja to nisam nesto razumeo.
    (blake, 30. jul 2014 15:02)

    Objaviti bankrot ne znaci umreti.
    (miki, 30. jul 2014 15:49)

    # Link komentara

  21. Cek, cek, zar Kodak bije objavio bankrot prosle godine? Ili ja to nisam nesto razumeo.
    (blake, 30. jul 2014 15:02)

    # Link komentara

  22. Spojeno, majstore, spojeno
    (jedva procitah naslov, 30. jul 2014 14:43)

    # Link komentara

  23. Pravi film je crno belo u pratnju klavira.

    Ukinite boju i ton!


    Ne stvarno, šta je granica? I kakve veze ima gledaocu filma kojom kamerom je sniman film. Da, običnom gledaocu a ne zagriženim fanaticima koji eventualno vide razliku.
    (fr, 30. jul 2014 14:31)

    # Link komentara

  24. Gledao sam jedan intervju sa Kventinom oko budućnosti filma i projekata koje planira. Rekao je da ne voli digitalne kamere i da će, zbog nerazumevanja studija koji forsiraju digitalne kamere zarad ušteda i opšteg trenda, najverovatnije raditi samo u pozorištu.
    Ah da, nastavak Kil Bila ne očekujte. Za majstora je triologija završena, priča je potpuna i ne treba je nastavljati. Tako je reko majstor.
    (zm, 30. jul 2014 14:24)

    # Link komentara

  25. bravo za ekipu:)
    (Liman, 30. jul 2014 14:22)

    # Link komentara

  26. zivela celuloidna traka
    (amin, 30. jul 2014 13:47)

    # Link komentara