Trifunović: Nije nam samo država razbijena već smo razbijeni kao ljudi

"Za mene je intimno ovaj komad ostao u kolektivnom nesvesnom kao intimna drama ljudi koja proizilazi iz društvenih okolnosti koje su vladale u Jugoslaviji 1989. i 1990. godine", rekao je Marko Manojlović reditelj predstave "Urnebesna tragedija", čija je premijera zakazana za 10. novembra u Ateljeu 212.

Izvor: Tanjug
Pošaljite komentar
  1. Anica Dobra je lepa zena!
    (Pedja, 10. novembar 2017 11:25)

    # Link komentara

  2. Opet Jugaslavenima krivi Srbi i Sloba a svi ostali brali cvece.
    (vec vidjeno, 9. novembar 2017 18:01)

    # Link komentara

  3. @slavko
    Slazem se potpuno sa komentarom. Ovi umetnici vec postaju jako dosadni sa njihovim filozofiranjem.
    Kako neko moze da ocekuje da mu drzava odgovori na pitanje: "KO sam ja?" Gospodine, povedite brigu sami o sebi.
    Da mnogima nedostaje komunizam i uhlebljenje za nesposobne i neambiciozne koji sitem koriste kao izgovor za necinjenje, to je tacno. Takvi su i onda samo sedeli pred TV-om samo sto im je Tito dostavljao redovno sledovanje prasetine i piva. E pa nema vise pijatelju, nigde pa ni ovde!
    Brini se o sebi! Ne moze umetnik da sedi u kafani, filozofira, ispija spricere i ocekuje da za to dobija apanazu od drzave.
    A to "ko sam ja", to sto neki nisu znali. E za to pitajte mame, tate proletere sto vas nisu ucili da ste srbi, nego jugosloveni. Sad mozete da se trazite u istorijskim citankama.
    (milos, 9. novembar 2017 17:43)

    # Link komentara

  4. Kakva besramnost... Zašto to radite? Zašto se rugate ljudima na taj način? Pa umetnici i "umetnici" su finansirani novcem građana. Pozorišta i umetnici generalno ne dobijaju novac na slobodnom tržištu stalno dokazujući svoju umetničku vrednost, već javnim finansiranjem zato što ne bi bili sposobni da opstanu na tržištu i da se stvarno dokažu kao umetnici - da stvarno privuku ljude svojim vrednostima. Atelje ima javno finansiranje. Umesto ulaganja u prioritete, imamo praktično likovanje "umetnika" koji nam govore kakvi smo "mi" (to je posebno suludo - koji mi?). Da li to radite zato što se time osećate posebnim u odnosu na one čijim novcem se finansirate? Da li je moguće da je ipak u pitanju bar trunka griže savesti uz suludo propagiranje kolektiviteta bez ikakvog smisla?
    (Jr, 9. novembar 2017 17:43)

    # Link komentara

  5. Маните ме југоносталгије. Крвава је то работа.
     (Јабучило, 9. novembar 2017 17:24)

    # Link komentara

  6. Deder glumci prvo sredite svoje okruzenje. Mislim na namestene konkurse i sunovrat srpskog filma. Ove uopstene analize znaju i vrapci na grani.
    (Orwell Vegan, 9. novembar 2017 17:18)

    # Link komentara

  7. Pomoć prijatelja ; je li komedija ili tragedija , je li scena Mira Trailović u Ateljeu ili Jug.dramskom ?
     (Boris Banović, 9. novembar 2017 16:50)

    # Link komentara

  8. Zanimljivo kako novinar u tekstu nije spomenuo da je Anica Dobra u predstavi od pre 26 godina igrala dečaka Nevena...
    (Urnebes, 9. novembar 2017 16:44)

    # Link komentara

  9. Glupost! Tada država nije razbijena nego je država stvorena. I nikakve tragedije nije bilo nego radost novog rođenja. A ako čovek u svojoj 40. godini ne zna ko je i šta je mislim da treba da potraži pomoč! Nema Juga ništa s tim, time se bavi neka druga struka.
    (slavko, 9. novembar 2017 16:36)

    # Link komentara

  10. Hvala ti sto govoris kada su i veći zaćutali. Ovo je za mene hrabar zver :)
     (Belladonna, 9. novembar 2017 16:34)

    # Link komentara

  11. Poruka naroda. Nisu nam samo filmovi loši već su i glumci razbijeni.
    (abc, 9. novembar 2017 16:29)

    # Link komentara

  12. Ја сам особа са ОКП, који ми се јавио још пре пуних шест година, и који ми је често препрека у свакодневним, једноставним стварима, да ни не улазим у то са коликим напором морам да, као докторант, пишем научне радове и тезу. Без сумње верујем да његова појава има везе са окружењем у ком сам одрастао: пакосним и суровим вршњацима из основне и средње, искомплексираним наставницима и професорима, моронским системом образовања, материјалистичким девојкама и женама, нестручним и каткад аморалним лекарима и мед. техничарима, поданичким и кукавичким политичарима, друштвом које (већински) нескривено презире и саботира младе – пре свега интелектуалце, ствараоце и људе који се кане да направе било шта ново и смислено. У међувремену сам на силу постао колико-толико функционалан, написао сам леп број научних радова и ефикасно преуређујем тезу, али и даље осећам да су моја креативност, амбициозност и моћ одлучивања за себе паралисани. Претпостављам да је негде у мојој подсвести остала општа порука коју су ми друштво и држава свих ових година поручивали: “Ти си нико и ништа”! И тако данас брижније размишљам о томе да што педантније одржавам моју личну хигијену, него о томе чиме ћу се бавити сутра.

    Ово су држава и друштво којима је НАМЕРА да расточе идентитет обичном човеку и потисну његову будућност у корист било страначког конформизма, било растројства и беспућа оних који су одбили да се конформишу. Јер тако чувају свој ауторитет, затирући саму могућност побуне или избављења!
    (Џони, 9. novembar 2017 16:29)

    # Link komentara

  13. I kakva veze ova politicka konferencija sa ostrascenim polito-glumcima ima veze sa kulturom?
    (veselin, 9. novembar 2017 16:27)

    # Link komentara

  14. kaze postavljao sebi pitanje sa 12 god. imao i ja 12 tada. i znao svoj pravac.kaze raspala se zbog porodice a ne tamo nekih nacionalista. sta je lose u nacionalizmu? bojim se da su braca trifunovic nepovratno izgubljena u moru jugo-nostalgicnih osecanja, i da ne shvataju ni kom narodu pripadaju ni koju drzvau shvataju kao svoju. sustina je u obnovi osecanja ljubavi prema svojoj zemlji, nakon cega ce i moralne vrednosti se podici a samim tim i drustvo u celini.
     (dedacic, 9. novembar 2017 16:20)

    # Link komentara

  15. Bane Trifunovic je mnogo dobar lik.Nije napadan i umisljen kao njegov brat,vec je prostojan covek.Sergej je covek koji toliko voli samog sebe,da drugima ne dozvoljava da progovore u njegovom prisustvu.Ipak,on je veliki humanitarac i borac za slobodu,da ne mogu da kazem da je negativan lik.
     (sto bezIte, 9. novembar 2017 16:05)

    # Link komentara

  16. Malo mi je više muka od tog jugonostalgicarskog prenemaganja. Kada će neko ponuditi neka riješenja za budućnost a ne samo kuknjavu. Jugoslavija je bila nedemokratska vjerski i kulturno podijeljena i famozna 1989 bila je samo posljedica a uzroci su daleko dublji .
     (nn, 9. novembar 2017 15:44)

    # Link komentara