1. Prošlo je svega nekoliko dana kako je gospođa Atwood dobila Mirovnu nagradu Frankfurtskog sajma - uz obrazloženje koje se jedino može opisati kao overly-PC tract - a sad i ovo.

    Žao mi je, ali nisam posve siguran da gospođa Atwood uopšte zaslužuje ikakve nagrade. Da pokušam objasniti, pošto mislim da moj komentar može izazvati nekakav flame war. Ili šta već. Ne sporim činjenicu da je Margaret Atwood prilično kvalitetan pisac/spisateljica, mada nije na nivou koji joj se pripisuje. Zanemariću na trenutak i činjenicu da je - naročito otkako je jedna američka televizija ekranizovala Handmaid's Tale - Atwoodova postala nekakvom ikonom feminizma trećeg talasa. Što je, samo po sebi, veliki minus. Razlog, zapravo razlozi zašto Atwoodova ne zaslužuje praise koji dobija, leži u stavu koji je ona godinama imala prema Sci-Fi žanru (književnom), njenom pseudoelitizmu, i sklonosti ka nečemu što je poznato kao author tract. Atwoodova je Sci-Fi autor - i soft Sci-Fi je Sci-Fi. Poznata je po tome što je ranije verbalno - a ako je verovati nekim pričama i fizički - napadala ljude koji bi je u intervjuu nazvali Sci-Fi piscem/spisateljicom. Ona je, zaboga, uvek bila iznad tog pulp žanra. Tek je odskora počela, grudgingly, prihvatati etiketu Sci-Fi autora. Manje-više od kada je Sci-Fi doživeo opšte prihvatanje. Opet pseudoelitizam. Author tract - recimo trilogija koju čine Oryx and Crake, The Year of the Flood i MaddAddam. Ima toga još.
    (Low Key Lyesmith, 18. oktobar 2017 13:15)

    # Link komentara

  2. Odličan pisac,zasluzeno potpuno.Samo se pitam zasto zena njene maste i kvaliteta ima potrebu za ovom maskom moderne plasticne hirurgije.Sve izgledaju isto..uzas!
     (vodonosa, 18. oktobar 2017 10:03)

    # Link komentara

  3. Odlicna spisateljica. Citala sam tri njene knjige, doduse na engleskom (Wilderness tips, Lady oracle i Surfacing - ova poslednja mi se posebno dopala). Ali to su rane knjige, sad bas imam zelju da procitam i ove novije.
    (Ana, 17. oktobar 2017 22:22)

    # Link komentara