"Jugoslovenska kinematografija nikad nije postojala"

Nikada nije postojala jugoslovenska kinematografija, već republičke one lične, individualne, kao što su kinematografije Žike Pavlovića, Dušana Makavejev, rekao je danas cenjeni filmski reditelj Rajko Grlić u beogradskom Dorćol Platzu.

Izvor: Tanjug
Pošaljite komentar
  1. onda ni ti nikad nisi postojao.
     (neutralni felsh, 30. maj 2017 16:05)

    # Link komentara

  2. ah svi ti kvazi eksperti koji sve znaju. da juge nije nikada bilo i od 45 do 92 smo ziveli u vakuumu. i ja sam rodjen u vakuumu. yu kinematografije je itekako bilo kao i yu muzike. prepoznatljiv je bio yugo trend svugde po neverovatnoj poletnosti, radoznalosti, naivnosti i bezbriznosti. po elanu da se nesto postigne i da budemo deo savremenog modernog sveta. to je bilo tako prepoznatljivo i u filmu i u knjizevnosti i u muzici. danas ja to jedna sasvim druga prica. naravno da su republike bile te koje su bile nosioci svega ali duh stvaranja je bio univerzalno prisutan i isti i u makedoniji i u sloveniji. po tome je yu period bio prepoznatljiv i ne moze se poreci.
    (prcko, 30. maj 2017 11:00)

    # Link komentara

  3. Po tom rezonu ne postoji nijedna kinematografija.
    (iva, 29. maj 2017 14:17)

    # Link komentara

  4. Srpska kinematografija cini 99% jugoslovenske kao i istocnoslovenske i zapadnokeltske. I sad bi neki da nam prislepaju jos neke kojima je kinematografija kao decija radionica.
    (nn, 29. maj 2017 09:07)

    # Link komentara

  5. Ala je lupio.
    A sta kada film snima reditelj iz Srbije sa parama koje je dobio u republickom ministarstvu za kulturu, po scenariju makedonskog pisca, snima se u Bosni, igraju glumci iz cele Jugoslavije, a u Zagrebu obrada tona i slike i montaza?
    Mislim da je Zilnik jednom rekao kako je u breme SFRJ bila cesta praksa da ako u nekoj republici odbiju reditelja za film on brze bolje ode u drugu republiku gde ga oberucke prihvate i snimi film tamo.
    (Grlic grlica, 29. maj 2017 08:27)

    # Link komentara

  6. "Tako je! Zato valjda mi u srbiji imamo JUgoslovensku kinoteku, kao recidiv komunistickog ispiranja mozgova"
    (Bravisimmoooo, 28. maj 2017 20:30)

    Nije tako! Jugoslavija Vam nije recidiv komunistickog ispiranja mozga. Jugoslaviju nam nisu stvorili komunisti, vec monarhisti. Dakle, ne Tito, vec kralj, sto znaci da je u pitanju monarhisticko ispiranje mozgova!

    Sve mi se nesto cini da takvi kao Vi nisu culi za izvesnog Gavrila Principa koji je zivot dao za zajednicku drzavu JUZNIH SLOVENA i u koga se cela danasnja srbija kune iz sve snage. Malo cudno, zar ne?

    Imate jedan jugoslovenski koprodukcijski film koji je obradio taj dogadjaj. Pogledajte ga, zove se "Sarajevski atentat".
    (Yugocinik, 29. maj 2017 08:25)

    # Link komentara

  7. Utsav Republiek Hrvatske, ocajan film bez duboke price, Grlom u jagode, serija koja nema urbani Beograd za temu, vec gomila glumaca u svojim 30im igra srednjoskolce, sasvim debilno. Zato i nije vazno sta ovaj covek govori o filmu uopste
    (maja, 28. maj 2017 21:28)
    Urbani Beograd? Hahahahaha
    (S, 29. maj 2017 08:02)

    # Link komentara

  8. Karaula - film za ispiranje mozgova. U detaljima je trik. Nesto slicno kao Nicija zemlja kad se zelena beretka iz Sarajeva pojavljuje na frontu u Rolling Stone majici ... ma dajte ...
     (publika, 29. maj 2017 07:09)

    # Link komentara

  9. Prica gluposti, jos malo pa ce reci da ni mi ne postojimo niti smo ikada postojali!
    (Rade, 29. maj 2017 06:11)

    # Link komentara

  10. Svinjarija od teksta - uopšte nije jasno šta je čovek rekao. Sve vreme priča o Jugoslaviji, a u podnaslovu "postojale su republičke, lične kinematografije" (republičke ili lične? - sudeći po ostatku ovog stupidnog novinarskog izveštaja, pre da je Grlić rekao ovo drugo). A onda geniji za tabloidne gadarije izvuku ovaj naslov iz prilično nesuvisle rečenice, ne bi li nas navukli na tanak led rasprava o tako nedvosmislenoj stvari kao što je jugoslovenska kinematografija. E nećete, razbojnici!
    (Goran Zafranović, 29. maj 2017 05:49)

    # Link komentara

  11. Karaula, sjajan film...tema, muzika, glumci... Treba još takvih filmova
    i serija "što je muško bez brkova"...
    (Lolips, 28. maj 2017 20:03) # Link komentara

    Nisam siguran da je iko ko je procitao knjigu srecan ideoloskim tenorom kraja filma i kako ga je uoblicio Grlic. izgleda da je oficir JNA, jamacno zbog hrvatske publike, morao ipak da ispadne vece djubre na filmu nego sto je bio u knjizi koja ima predivan, skoro kunderovskikraj i potpuno drugaciji od filma.
    (ne_znam_bas, 29. maj 2017 02:14)

    # Link komentara

  12. Dobri sto nije rekao da sfrj nije postojala, gluposti
    (bobo, 29. maj 2017 01:19)

    # Link komentara

  13. Za ovakve kakav je on, ni Juga nikada nije postojala. Za mene je to bila najljepsa zemlja na svijetu i jos je volim!
    (sanel, 29. maj 2017 00:16)

    # Link komentara

  14. Naravno da je postojala!! Ne znam šta je hteo da kaže? "Češka škola" yugoslivenskog filma čiji je istaknuti predstavnik bio. Karaula, Ustav republike H....., U raljama života.
    Slobodan Šijan, Goran Marković.....
    (Mile, 28. maj 2017 23:27)

    # Link komentara

  15. Točno tako, jugoslavenska kinematografija nije postojala. Niti TV produkcija (republičke razlike u tehnici,logistici ogromne)ni kazališna scena, ni pop kultura i tome slično. Samo u književnosti gdje tehnika, novac, organizacija, profesionalnost nisu presudni priznam vodeću poziciju srbijanskih autora.
    (zapad, 28. maj 2017 22:57)

    # Link komentara

  16. Једно виђење којом се Рајко додворава светини у лијепој њиховој, и где је обавезно направити отклон или негирати све што носи префикс југословенско.

    Наравно да је постојала југословенска кинематографија, која је тамо посебно 1980их изнедрила прегшт одличних редитеља и филмова. То да ли су превладавали добри или осредњи филмови, и да ли је постојала препознатљива југословенска филмска форма, друго јхе питање, и ту већ свако има своје виђење.

    То да се филмовима у тим неким ранијим временима посвећивало више пажње, заправо свака секвенца би била одрађена са пуно пажње, у односу на ово данашње време када је филм под снажним утицајем ријалити културе, истина је.

    Кудикамо више садржаја имате у 5 минута филма "Сакупљачи перја", него у 10ак данашњих филмова ђутуре.
    И сам Рајко је у тој причи, урадио је за живота један заиста одличан филм "Чаругу (1991)", задњих деценија врло мало и ради, тек пар филмова, и ти су урађени баш по једном ријалити обрасцу, отрцана прича сиромашног садржаја са дијалозима да нахрани најниже пориве светине, отприлике на нивоу епизоде данашњих хрватских сапуница. Наравно ко воли такве филмове, по вољи му.
    (Divos, 28. maj 2017 22:45)

    # Link komentara

  17. Čudi me da , poput mnogih danas hrabrih , nije tako govorio kada je Jugoslavija postojala.Inače ista se raspla jer je većina građana znalia da ne mogu da žive kao sav normalan svet , bez žandara pored sebe , jer u suštini to i nismo.
    (Diktat, 28. maj 2017 22:08)

    # Link komentara

  18. konzervativac

    Jugoslovenstva je mozda bili u pocetnim godinama tj prvim decenijama posle II Svetskog rata, a vec od kraja 60 tih a narocito od 1974 jugoslovenstvo se zamenuju prikivrenim nacionalizmom svih republika i pokrajina.
    Evo npr pogledajmo izbor i za Evroviziju u doba SFRJ. Ideje jugoslovenstva su bile samo prve 2 godine kada kao predstavnice TV Lljublane pobedjuju pevacice iz Srbije jedne iz Vojvodine Ljiljana Petrovic, jedne iz centralen Srbije tj Beograda Lola Novakovic sa pesmama slovenackih autora i srpskih i hrvatskih tekstopisaca. Onda je izgleda to zasmetalo nekome verovanto u Zagrabu i onda pocinje dominacija nekada i namestena preko glasanja Tv Zagreba narocito kasnih godina tj 80 tih.
    (BB, 28. maj 2017 22:04)

    # Link komentara

  19. Da li je ovo izgovoreno da mu u Hrvatskoj ne bi zalepili etiketu jugonostalicara ili neku jos goru etiketu .
    (bbb, 28. maj 2017 21:56)

    # Link komentara

  20. Jugoslpvenska kinematografija je termin koji se koristi da bi označio vreme u kojem je film nastao (a uz vreme i političke okolnosti, socijalne i svake druge). Taj termin ne govori ko je taj film snimio, pa tako imamo filmove koji su 100% iz Srbije (scenario, režija, produkcija, novac), koji spadaju u jugoslovensku kinematografiju.
     (Marija, 28. maj 2017 21:46)

    # Link komentara

  21. Utsav Republiek Hrvatske, ocajan film bez duboke price, Grlom u jagode, serija koja nema urbani Beograd za temu, vec gomila glumaca u svojim 30im igra srednjoskolce, sasvim debilno. Zato i nije vazno sta ovaj covek govori o filmu uopste
    (maja, 28. maj 2017 21:28)

    # Link komentara

  22. tom logikom ne postoji ni francuska kinematografija, nego kinematografija gidara, trifoa, ovoga, onoga...
    lupio čovek, pa ostao čitav.
    (žarko, 28. maj 2017 20:46)

    # Link komentara

  23. Tako je! Zato valjda mi u srbiji imamo JUgoslovensku kinoteku, kao recidiv komunistickog ispiranja mozgova
    (Bravisimmoooo, 28. maj 2017 20:30)

    # Link komentara

  24. Karaula, sjajan film...tema, muzika, glumci... Treba još takvih filmova
    i serija "što je muško bez brkova"...
    (Lolips, 28. maj 2017 20:03)

    # Link komentara

  25. Kako to sad da nije niakada postojala jugoslovenska kinematografija? Ako je Grlićeva "Karaula" iz 2006, dakle, 15 godina nakon 1991, hrvatsko-srpsko-bosansko-makedonski film, onda, šta je to? Zapadnobalkanska koprodukcija? Šta ćemo sa Sutjeskom, Neretvom, kao i sa stotinama filmova snimljenih u FNRJ/SFRJ, koji su po svim mogućim kriterijumima jugoslovenski? Čemu onda naziv "Jugoslovenska kinoteka"? Možda iz nečijeg kaprica?
    (A možda Grlić to uopšte nije ni rekao?, 28. maj 2017 18:39)

    # Link komentara

  26. Naravno da nije postojala jugoslovenska kinematografija kao sto nije postojala ni jugoslovenska kultura,mediji,drustvo,pogledi na potrebe i interese.Jedino sto je bilo jugoslovensko je armija.Ne bi ni ona bila zajednicka bez prisile.Sve ostalo je bilo kao i danas nacionalno i samostalno osim za komunisticku kastu privilegovanih koja je zivela u iluzijama od Briona i Pule do Dedinja i nije imala kontakt sa obicnim narodom i njegovim razmisljanjima pa se nasla u cudu 91.ko nas rastavi kad nam je ovako dobro islo.A u stvarnosti nikad se nismo ni sastavili.
     (konzervativac, 28. maj 2017 17:38)

    # Link komentara

  27. Priča gluposti.
     (Zoran, 28. maj 2017 16:56)

    # Link komentara

  28. Istina!
     (RegulaR, 28. maj 2017 16:48)

    # Link komentara